Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Akibat tiada mekanisme efisyen, PM gagal turunkan harga minyak

Intan Abdullah
Sat | Aug 02, 08 | 12:26:25 am MYT

KUALA LUMPUR, 2 Ogos (Hrkh) - Sehingga kini kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi, masih tidak mempunyai sebarang mekanisme terbaik yang efisyen untuk menurunkan harga minyak yang kian membebankan rakyat.
Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menegaskan kerajaan perlu menunaikan tanggungjawab mereka bagi memastikan harga minyak negara berada dalam keadaan yang stabil dan berpatutan.
"Kita lihat kerajaan gagal membentuk suatu mekanisme berkesan bagi membela rakyat yang teruk menderita dengan kenaikan harga minyak tanpa satu formula penyelesaian," ujarnya kepada Harakahdaily.
Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, menempelak tindakan kerajaan yang mengambil masa terlalu lama untuk mengumumkan penurunan harga minyak sedangkan dibeberapa buah negara harga minyak sudah diturunkan mengikut penurunan harga minyak di peringkat antarabangsa.
"Bila nak naik dulu, tiada kajian dibuat. Cepat sahaja kenaikan tersebut berlaku. Tapi bila nak turun lambat pula tindakan diambil," katanya sambil menyifatkan ia sebagai tindakan tidak prihatin kerajaan Barisan Nasional.
Khalid menyifatkan tindakan kerajaan khususnya Abdullah yang melengah-lengahkan penurunan harga minyak tersebut sebagai tidak bertanggungjawab. Beliau berpendapat, kenaikan dan penurunan ini disebabkan oleh faktor spekulasi isu semasa.
"Perubahan yang berlaku adalah disebabkan oleh spekulasi semasa dan bukan akibat keadaan pasaran, yakni bukan isu bekalan tidak cukup ataupun peningkatan permintaan," ujarnya.
Tegasnya, kerajaan sebagai penentu harga minyak pasaran di negara ini perlu lebih bijak dengan tidak membiarkan ianya dikuasai spekulator.
"Kena ada mekanisme yang bijak dan tidak boleh membenarkan spekulator berkuasa," katanya lagi.
Kelmarin, PAS melalui Bendaharinya, Dr. Mohd Hatta Ramli mendesak kerajaan agar harga minyak diturunkan ekoran penurunan harga minyak mentah dunia.
Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily, Mohd Hatta meminta kerajaan agar bersikap lebih serius malah mengotakan janji mereka yang sebelum ini akan menurunkan harga minyak selari dengan perubahan harga minyak di peringkat antarabangsa.
"Kerajaan perlu mengotakan janji mereka, kerana sebelum ini Dato' Shahrir Samad sendiri pernah berjanji akan menurunkan harga minyak berdasarkan harga minyak dunia," ujarnya.
Mengulas perkembangan semasa, Mohd Hatta berkata harga minyak di Singapura telah pun diturunkan beberapa kali dalam tahun ini namun, Malaysia yang berstatus negara pengeluar minyak atau negara Opec masih tidak mampu melaksanakannya.
Beliau menyelar sikap kerajaan Malaysia yang masih tidak menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka serius membela masalah dan kebajikan rakyat akibat kenaikan harga minyak yang begitu drastik selama ini.
"Ia merupakan suatu tamparan hebat kepada Malaysia kerana Singapura merupakan negara pengimport pun berusaha untuk menangani masalah rakyat mereka sedangkan kita sebagai negara pengeluar minyak tidak mempunyai apa-apa inisiatif bagi menjaga kepentingan rakyat," katanya.
Mohd Hatta berkeyakinan bahawa harga minyak negara ini berpotensi untuk kembali kepada harga asalnya selari dengan penurunan harga minyak dunia yang semakin giat berlaku.- tmj_

Admin : Harga minyak Malaysia akan turun jika Pak Lah turut letak jawatannya.
 

blogger templates | Make Money Online