Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Kedah tubuh urusetia tangani masalah sosial

Izwan Abdul Halim
Fri Jun 20, 08 4:34:18 pm MYT

ALOR STAR, 20 Jun (Hrkh) - Dalam usaha menangani gejala sosial di negeri ini, Kerajaan Negeri Kedah telah menubuhkan Urusetia Menangani Gejala Sosial yang dipengerusikan oleh Exco Kerajaan Negeri, Dr. Hamdan Mohamed Khalib. -->
Bagi menggerakkan usaha ke arah tersebut, Program Latihan Aktivis Dakwah Menangani Gejala Sosial atau singkatannya Landas telah dianjurkan urusetia berkenaan.
Dalam majlis perasmian Landas Siri Kelima malam semalam, Dr. Hamdan yang memegang porfolio Belia dan Sukan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri menyeru para sukarelawan menjadi penggerak utama untuk mengembalikan para remaja di negeri ini ke landasan hidup yang sebenar menurut Islam.

"Kebelakangan ini kita melihat suasana di dalam Negeri Kedah ini khasnya dan negara kita amnya, masyarakat seolah-olah melihat agama ini sebagai satu yang mungkin perlu ada tetapi tidak perlu dipraktikkan," kata beliau.
Ujarnya, melihat perubahan dalam masa terdekat sememangnya sukar tetapi urusetia perlu berkerja melahirkan aktivis yang berani menunaikan tanggung jawab tersebut.
Jelasnya, di beberapa tempat, keadaan gejala sosial berada dalam tahap menakutkan.
Oleh itu kata beliau,apa yang diperlukan kini ialah aktivis yang mampu membina kemahiran diri untuk mendampingi golongan ini.
"Selepas ini, urusetia ini akan mengetuai semua agensi-agensi kerajaan yang akan turun dalam gerak kerja menangani gejala sosial ini," katanya.

Sementara itu, menurut Kordinatoor Urusetia Menangani Gejala Sosial, Ustaz Kamaruddin Kasim, sepanjang program berkenaan, peserta akan mengikuti latihan berbentuk teori melalui bengkel dan latihan kemahiran di lapangan.
Jelasnya, kemahiran yang akan diterapkan kepada peserta ialah kemahiran komunikasi dan interaksi berhadapan dengan remaja yang bermasalah.
Tambahnya lagi, peserta juga akan dilatih untuk melakukan pemetaan dan profil kawasan-kawasan yang dikenal pasti bermasalah.
Seramai 32 orang sukarelawan menyertai program selama tiga hari itu yang diadakan di Institut Pengurusan dan Integriti Negeri Kedah (INSPIN). Hadir sama pada majlis perasmian tersebut ialah Pengurus INSPIN Bahagian Integriti, Harun Md. Isa. - mns_

Sumber : http://www.harakahdaily.net/

Admin : Tahniah , wujudkan mekanisma supaya semua pihak dapat melibatkan diri.
Salah satu program DPPSP di Pantai Merdeka pada malam 31.08.08 ( Malam Merdeka ) , Macam-macam ada.

Kelab Penyokong PAS perlu diperkasa lagi

Muhammad Yusri Amin

Fri Jun 20, 08 6:07:33 pm MYT

KOTA BHARU, 20 Jun (Hrkh) - Kelab Penyokong PAS yang kini terdapat di seluruh negara hendaklah diperkasakan lagi dengan menggubal peraturan khas mengenainya.
Ia dianggap perlu dilakukan dengan mengambil kira sokongan masyarakat bukan Islam terhadap parti itu semakin meningkat sekarang.

Desakan mengenai perkara itu terkandung dalam usul yang dibahas pada Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Kota Bharu Kali Ke-41 di sebuah hotel di sini, hari ini.
Usul tersebut dibentang seorang perwakilan yang berpendapat Kelab Penyokong PAS perlu diperkasakan lagi kerana telah mendapat sokongan padu masyarakat bukan Islam pada pilihan raya umum ke-12, baru-baru ini.

?Bahawa menyedari sokongan diberikan kepada PAS di semua peringkat menyebabkan kemenangan besar parti itu dalam pilihan raya umum lalu, maka PAS Pusat didesak memperkasakan Kelab Penyokong PAS,? katanya.
Manakala usul yang dikemukakan Dewan Pemuda Kawasan, Cawangan Jalan Raja Dewa, Cawangan Paya Rambai, Cawangan Lorong Haji Daud dan Tanjong Mas mendesak diwujudkan institusi khas bagi mengawal keselamatan kampung memandangkan gejala sosial yang semakin serius sekarang.

Selain itu, terdapat juga usul yang mahu jawatan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI) disandang kembali pemimpin politik bagi memastikan dasar Membangun Bersama Islam dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.
Perwakilan juga mahu MPKB BRI lebih berperanan dalam menguatkuasakan undang-undang bagi memastikan gejala maksiat dan sosial dapat dikurangkan.
Usul yang diterima tanpa bahas dikemukakan Dewan Pemuda PAS iaitu mendesak kerajaan negeri merencanakan program pembangunan usahawan dan ekonomi yang lebih komprehensif bagi mewujudkan peluang pekerjaan kepada golongan belia.
Sementara itu, Yang Dipertua PAS Kota Bharu, Dato? Haji Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, pendekatan PAS mestilah berdasarkan ajaran Islam seperti dipraktik di Kelantan sekarang.

?Pendekatan yang dibawa Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kelihatan terbuka dan sederhana. Ia ternyata diterima oleh masyarakat di Kota Bharu dan Malaysia.
?Pegangan kita terus memperjuangkan Islam sehingga akhir hayat. Tidak ada khilaf dalam hal ini,? katanya dalam ucapan penangguhan.

Beliau juga berkata, ketika orang bukan Islam semakin mendekati perjuangan PAS, adalah diharap tidak wujud pendinding yang boleh menghalang mereka memahami PAS dengan lebih mendalam lagi.
Perasmian mesyuarat itu disempurnakan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Harun Din. Hadir sama ahli-ahli Kelab Penyokong PAS dari kalangan masyarakat Cina dan India. - mj _
Admin : Tahniah tapi bagaimana perlaksanaan diperingkat kawasan ?
: Sungai Petani ?
 

blogger templates | Make Money Online