Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

PAS tetap sokong usul di parlimen esok - Mahfuz

Nyza Ayob
Sun Jul 13, 08 10:22:07 pm MYT

KUALA LUMPUR, 13 Julai (Hrkh) - PAS akan tetap menyokong usul ketidakpercayaan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat terhadap kepimpinan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Kabinetnya, yang akan dibawa oleh Ketua Pembangkang, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Dewan Rakyat esok. -->
Perkara tersebut ditegaskan oleh Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar sewaktu diminta mengulas mengenai perkara tersebut dalam sidang media selepas perasmian Ibu Pejabat PASTI Pusat di Taman Samudera hari ini.

Mahfuz yang juga Ketua Penerangan PAS, mengulangi kata-kata Presiden PAS, hakikat dalam struktur Pakatan Rakyat persetujuan dicapai bahawa tidak ada siapa yang menjadi ketua dalam pakatan tersebut.
Malah katanya, sesiapa tidak boleh menghalang persepsi yang menganggap Anwar sebagai ketua.
"Kita tidak boleh halang persepsi masyarakat. Dan dia (Anwar) tidaklah pula dia mengada-ngada mengangkat diri dia sebagai ketua,"katanya.
Dalam sidang media itu juga, beliau menjawab beberapa persoalan yang ditimbulkan wartawan mengenai isu politik yang melanda negara hari ini.
(Berikut adalah transkrip penuh sidang media tersebut)

Wartawan: Sebuah akhbar tempatan hari ini menyatakan Pakatan Rakyat semakin retak apabila PAS dijangka mengkaji semula kedudukannya dalam pakatan tersebut.
Akhbar tersebut juga menyatakan usul tidak percaya yang diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia oleh Ketua Pembangkang, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Parlimen pada Khamis lalu dikatakan turut tidak mendapat restu PAS. Respons YB mengenai kenyataan ini?

Mahfuz: Bagi saya ini merupakan satu permainan media. Sejak akhir-akhir ini media banyak menimbulkan keraguan masyarakat terhadap PAS. Dan cuba menimbulkan perbalahan di kalangan Pakatan Rakyat.
Sebelum ini TV3 cuba mengeksploitasi terhadap isu penggunaan jet oleh Menteri Besar, Kedah.
Tetapi akhirnya mereka sedar itu bukan urusan Menteri Besar tetapi urusan istana, yang mana Menteri Besar hanya mengiringi Tuanku Bendahara untuk menjemput Sultan Brunei bagi menghadiri sambutan Jubli Emas 50 Tahun Pemerintahan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah.
Kini Utusan Malaysia pula memainkan isu yang saya sifatkan tidak ada apa-apa pun yang berbangkit dengan isu perbalahan mahupun seolah-olah PAS terpinggir dan di pinggir.
Dalam kerajaan negeri yang kita perintah, kita memberi kerjasama kepada Pakatan Rakyat. Semua yang kita putuskan berdasarkan persetujuan dalam perbincangan yang dibuat di peringkat kerajaan negeri atau parti.
Jadi, tidak timbul soal PAS terpinggir. Kenyataan ini merupakan satu fitnah. Malah dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat hari ini, kita mengambil ketetapan untuk memperkasakan parti dan hubungan dalam Pakatan Rakyat.
Sebarang bentuk masalah yang berbangkit sama ada bagi pihak PAS, KeADILan atau DAP harus diselesaikan di meja perbincangan. Jadi, saya tidak nampak ada masalah besar yang melanda Pakatan Rakyat.
Tetapi sebaliknya apa yang berlaku hari ini, kita melihat parti komponen Barisan Nasional ditimpa dengan pelbagai masalah seperti MIC dan MCA. Begitu juga yang dihadapi Umno sehingga memaksa Perdana Menteri mengumumkan peralihan kuasa pada Jun 2010. Dan tidak timbul mengatakan PAS dipinggirkan dalam membuat usul tidak percaya.
Semua itu juga hasil cadangan daripada PAS. Malah pimpinan PAS, YB Salahuddin Ayub merupakan orang pertama yang mendraf usul yang dibawa oleh Ketua Pembangkang.
Jadi, tidak timbul seperti yang tersebar melalui SMS mengatakan PAS diperalatkan. Dan kita bersetuju untuk menyokong usul tersebut.
Isu juga ditimbulkan media bahawa Pakatan Rakyat tidak mencadangkan Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua Pakatan Rakyat, sebagaimana yang dinyatakan Presiden. Respons YB?
Itu persepsi orang dan kita tidak boleh menghalang persepsi orang yang menganggap siapa ketua. Persepsi orang menganggap Anwar sebagai ketua. Tapi hakikatnya dalam struktur Pakatan Rakyat Persetujuan kita bersetuju bahawa tidak ada siapa ketua.
Anggapan Anwar sebagai ketua atau siapa ketua itu adalah persepsi rakyat. Kita tidak boleh halang. Dan dia (Anwar) tidaklah pula dia mengada-ngada mengangkat diri dia sebagai ketua.
Mengenai amaran polis kepada Dato' Seri Anwar dan para penyokong supaya tidak meneruskan perhimpunan yang dikatakan berlaku di pekarangan bangunan Parlimen esok, adakah PAS mengetahui mengenai perhimpunan tersebut?
Semalam baru saya tahu bahawa tidak ada orang luar dibenarkan melawat ke Parlimen kerana dikatakan akan berlaku perhimpunan. Sekatan polis juga telah bermula hari ini.
Saya juga terkejut. Bila perkara ini dirancang? PAS tidak merancang dan apabila kita hubungi KeADILan mereka katakan juga tidak merancang. Jadi tiada siapa yang merancang.
Jadi saya katakan bahawa ini satu suasana yang sengaja dicipta oleh pihak kerajaan sendiri seolah-olah satu kebimbangan di kalangan masyarakat di negara kita terhadap proses peralihan kuasa BN kepada Pakatan Rakyat.
Walhal jika dikaitkan dengan isu usul yang akan dibawa esok, itu usul biasa iaitu usul di bawah Perkara 18 (1) dan (2) yang tidak pun ada usul 'voting' yang boleh direkodkan untuk menentukan usul itu menang atau kalah. Jadi saya menganggap jika laporan itu sampai kepada kerajaan sehingga kerajaan terpaksa membuat keputusan sedemikian, mungkin pelapor itu salah.
Saya ingat dia dapat daripada 'koperal Mat Saman' mana... wallahua'llam. Tapi bagi saya, apabila mereka melakukan perkara ini, ia akan menyebabkan masyarakat tertanya-tanya, apa jadi dengan politik Malaysia?
Saya percaya keadaan sebaliknya akan berlaku, iaitu daripada pandangan negatif terhadap Pakatan Rakyat yang mana orang melihat memang kerajaan BN akan jatuh. Ia satu perkara yang tidak patut digembar-gembur.
Bagaimana dengan hasrat Pakatan Rakyat yang ingin menguasai Malaysia?
Kenyataan saya yang kuat dan mewakili parti ialah kita berhasrat untuk menarik perhatian Ahli Parlimen sama ada BN atau parti komponen BN di Sabah dan Sarawak dan semenanjung untuk bersama Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan Malaysia baru ke arah yang lebih baik dan sejahtera.
Jika hasrat tersebut tidak berjaya?
Ada usaha daripada BN untuk menghalang penghijrahan Ahli Parlimen komponen BN. Malah saya sendiri telah didatangi rakan-rakan yang bersedia untuk berhijrah.
Mereka menyatakan mereka sering diekori oleh SB di mana sahaja mereka pergi dan ada yang pihak tertentu yang menjanjikan sesuatu untuk mereka. Jadi gambaran tersebut menunjukkan terdapat usaha menghalang mereka daripada berhijrah.
Saya ingin mengatakan, jika perkara ini tidak jadi, saya tidak mengalami apa-apa kerugian. Kita tetap seperti biasa dan akan terus memperkasa Pakatan Rakyat untuk menghadapi PRU- 13.
Jika tidak berjaya sebelum September ini, kita masih mempunyai waktu sebelum menjelang Jun 2010 untuk berusaha bagi apa yang kita ingini tercapai.
Mengenai perdebatan Dato' Seri Anwar dengan Menteri Penerangan, Dato' Shabery Chik pada 15 Julai ini.
Saya menyokong penuh debat tersebut. Dan saya percaya Dato' Seri Anwar akan menggunakan ruang tersebut mewakili Pakatan Rakyat bagi menyatakan pendirian terhadap isu berkaitan kenaikan harga minyak ini.
Dan saya harap debat tersebut akan disiarkan secara langsung supaya masyarakat dapat menilai boleh atau tidak untuk menurunkan harga minyak.
Ini satu ruang yang harus diambil bagi membuktikan keupayaan kita mengurus sumber kekayaan di negara kita untuk kesejahteraan rakyat.
Umno menganggap tindakan debat ini merugikan kerana saya percaya apabila diberi peluang Dato' Seri Anwar akan menjelaskan keupayaan Pakatan Rakyat membawa sesuatu yang terbaik kepada masyarakat dan negara.
Dan persepsi rakyat tentu akan berubah kerana apa yang dinyatakan itu daripada bekas Timbalan Perdana Menteri dan bekas Menteri Kewangan yang menguruskan dana negara.
Jika saya menyatakan perkara tersebut dalam rancangan Hujjah di TV9, mungkin orang mengatakan saya tidak mempunyai latar belakang mengenai perkara itu serta bukan berpengalaman.
Saya percaya mungkin Umno akan berusaha untuk menggagalkan perkara tersebut tetapi ketelanjuran persetujuan yang dibuat Shabery Chik mungkin debat tersebut diteruskan.
Ezam Mohd Noor 'menegur' PAS supaya tidak membuat pakatan dengan KeADILan. Wajar atau tidak 'tegurannya' itu?
Saya tidak menghalang untuk sesiapa memberikan pendapat dan pandangan. Pemerhati politik juga mungkin mempunyai pandangan. Kita menyokong kebebasan demokrasi sesiapa untuk beri pandangan. Tetapi yang membuat keputusan adalah pimpinan parti sama ada PAS, KeADILan atau DAP.
Kenyataan Ezam itu juga seolah-olah menggambarkan KeADILan tidak betul.
Isunya adakah dia menganggap Umno betul? Jika dia menganggap keADILan ini tidak betul, adakah dia boleh menganggap Umno dan BN, kepimpinan Pak Lah dan Najib yang dia sendiri 'telanjangkan' selama ini adalah sesuatu yang betul.
Negara kita sedang dihimpit dengan pelbagai masalah dan adakah mereka ingin menganggap bahawa tindakan yang dilakukan kerajaan hari ini sesuatu yang betul.
Pendirian PAS mengenai dakwaan kes liwat yang menimpa Dato' Seri Anwar?
Kita berpendirian bahawa seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah. Dan beban bagi membukti kes itu berlaku bukan atas diri Anwar, tapi beban harus dipertanggungjawab pada orang yang menuduh Anwar.
Komen YB mengenai Perjanjian Pangkor II yang katanya wujud oleh kerajaan Perak?
Apa yang dinyatakan oleh MB Perak dan kepimpinan DAP Perak memang tidak wujud. Apa benda Perjanjian Pangkor ini? Pulau Pangkor memang ada di jajahan takluk Perak (tersenyum).
Jadi, saya menganggap apa yang diketengah oleh media adalah usaha untuk 'divert' isu daripada tumpuan masyarakat terhadap kelemahan Pak Lah dan Najib.
Dan untuk mengalih perhatian daripada orang berbincang kenapa Pak Lah beri tempoh 10 tahun baru hendak tukar jawatan PM. - mks._

Admin : Jom sokong ! Jom sokong ! Jom sokong !

Kes Anwar: Jawi akan siasat jika terbukti ada kes

Harakahdaily
Sun Jul 13, 08 9:22:15 pm MYT

KOTA KINABALU,13 Julai (Hrkh) - Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) hanya akan menjalankan siasatan kes liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim mengikut peruntukan qazaf sekiranya siasatan polis dan laporan Jabatan Kimia membuktikan ada kes, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi. -->
Bernama melaporkan, Zahid sudah mengadakan perbincangan dengan Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah, Datuk Ibrahim Lembut dan Penasihat Undang-Undang Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Dato' Abdul Aziz Abdul Rahim mengenai hukum dan peruntukan qazaf dalam enakmen undang-undang syariah.
Beliau berkata dalam kes yang mungkin tidak mempunyai saksi, beliau diberitahu bermubahalah atau pengakuan bersumpah adalah langkah terbaik bagi membuktikan pihak yang benar atau salah.
"Siapa yang menuduh dan juga yang dituduh hendaklah bersumpah jika tidak ada empat orang saksi, kedua-dua pihak perlu bersumpah laknat bagi membuktikan siapa benar atau salah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Perdana dan Pengurusan Islam Kepada Pemimpin Wanita di sini, hari ini.
Zahid berkata demikian ketika diminta mengulas laporan yang dibuat Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) kepada Jawi pada 9 Julai lalu yang menuntut supaya tindakan undang-undang syariah diambil di bawah peruntukan qazaf terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa Anwar meliwatnya. - mks._

Admin : Suka main tai-chi. Hai Yahh...

Ada GLC Kedah agih keuntungan di kalangan kroni - MB Kedah

Izwan Abdul Halim
Sun Jul 13, 08 2:34:50 pm MYT

KOTA SARANG SEMUT, 13 Julai (Hrkh) - Buat pertama kalinya, Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak mendedahkan penyelewengan yang pernah berlaku di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri terdahulu setelah lebih empat bulan menerajui tampuk pemerintahan Kerajaan Negeri. -->
Menurut beliau, Syarikat Milik Kerajaan Negeri (GLC) sepatutnya membantu Kerajaan Negeri dalam soal kewangan negeri bahkan syarikat-syarikat itu diberi kemudahan berbanding syarikat lain untuk aktif dalam perniagaan.
"Tetapi malangnya, keuntungan ini diagihkan di kalangan pengarah dan kuncu-kuncu mereka juga ahli-ahli politik mereka. Di sinilah kita dapati wang rakyat telah hilang.
"Satu syarikat mengeluarkan sebanyak RM 340,000 beli dua jam tangan untuk dihadiahkan kepada orang-orang tertentu,"ujarnya mendedahkan perkara tersebut pada majlis ceramah '100 Hari Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah' di Kompleks PAS Kedah di sini semalam.
Beliau turut menyentuh pertemuannya dengan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi pada majlis Perasmian Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan di Dewan Wawasan, Jitra baru-baru ini mengenai perancangan Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) di samping turut melontarkan peringatan buat Umno Kedah.
"Banyak yang dibincangkan, alhamdulillah projek-projek yang dirancang di bawah NCER akan diteruskan.
"Umno Kedah jangan fikir projek ini dia akan dapat secara mutlak, dia mesti melalui tender. Setiap tender yang melibatkan Negeri Kedah mesti ada wakil Kerajaan Negeri," tegasnya. - mks. _

Admin : Siapa orangnya ya ? Namanya apa ya ? GLC mana satu ya syarikatnya ya ? Angin saja kot.

Usul: Sokongan Ahli Parlimen dialu-alukan - Wan Azizah

Harakahdaily
Sun Jul 13, 08 7:44:29 am MYT

PULAU PINANG, 13 Julai (Hrkh) - Ketua Pembangkang Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengalu-alukan lebih banyak Anggota Parlimen daripada Barisan Nasional untuk menyokong usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi. -->
Bernama melaporkan, Wan Azizah tidak mengharapkan suatu perubahan dalam kerajaan, sebaliknya perwakilan bagi suara rakyat didengar di Parlimen.
"Proses itu tidak akan membabitkan sebarang pengundian dan kami tidak akan memfailkan usul itu buat kali kedua sekiranya Yang Dipertua Dewan Rakyat tidak memberi kebenaran kali ini," katanya.
Beliau ditemui pemberita selepas menerima Darjah Utama Pangkuan Negeri (DUPN), yang membawa gelaran "Datuk Seri Utama", sempena sambutan ulang tahun ke-70 Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas di sini semalam.
Dr Wan Azizah berkata beliau menyerahkan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk menerima usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri.
Usul itu disokong oleh dua Anggota Parlimen daripada Parti Maju Sabah (SAPP) iaitu Dato' Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) dan Dato' Dr Chua Soon Bui (Tawau).
Khamis lepas, Dr Wan Azizah memfailkan usul tergempar undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri di Pejabat Yang Dipertua Dewan Rakyat.
Jika diterima, usul itu, yang difailkan mengikut Peraturan Mesyuarat 18(1) and 18(2), akan didengar dan diputuskan Isnin ini.
Tiada pengundian akan dibuat memandangkan usul itu hanya akan dibahaskan. - mks._

Admin : SAPP dah sokong rupanya. Tahniah.
 

blogger templates | Make Money Online