Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

SIRI TARBIAH 9 - ISLAM DAN CABARAN SEMASA

MUQADDIMAH

Firman Allah:

فإذا انسلخ الأشهر الحرم فاقتلوا المشركين حيث وجدتموهم وخذوهم واحصروا هم واقعدوا لهم كل مرصد، فإن تابوا وأقاموا الصلاة وءاتوا الزكاة فخلوا سبيلهم، إن الله غفور رحيم.

Maksudnya;
“Kemudian apabila habislah (masa) bulan-bulan yang dihormati itu maka bunuhlah orang-orang musyrik itu di mana sahaja kalau temui mereka, dan tawanlah mereka, dan juga kepunglah mereka serta tunggulah mereka di tiap-tiap tempat mengintipnya. Kemudian jika mereka bertaubat (dari kekufurannya) dan mendirikan solat serta mengeluarkan zakat, maka biarkanlah mereka (jangan diganggu). Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (At TAubah:5)

LATAR BELAKANG AYAT

Ayat di atas adalah merupakan cabang dar lanjutan ayat yang sebelumnya. Ayat yang sebelumnya menjelaskan bahawa Allah SWT mengisytiharkan perlepasan tanggungjawab daripada perjanjian yang telah dibuat oleh golongan musyrikin, akibat daripada tindakan mereka sendiri yang telah mengkhianati perjanjian mereka dengan golongan yang beriman. Kemudiannya Allah member peluang kepada mereka selama empat bulan untuk mereka meneriman Islam. Kemudian di dalam ayat ini Allah SWT menegaskan bahawa andainya mereka tetap juga tidak menerima Islam, mereka akan dimusnahkan di mana sahaja mereka ditemui, samada di Tanah Haram atau di dalam Tanah Halal.

Ayat ini terkenal dengan ‘ayatu saif’ yang memberi makna ayat perang. Ia memberi makna apabila telah berlalu empat bulan yang diharamkan berperang di antara golongan muslimin dan musyrikin, golongan muslimin diarahkan oleh Allah untuk menakluki dan menguasai golongan musyrikin dengan membunuh mereka di mana sahaja mereka berada. Golongan musyrikin hendaklah diletakkan sebagai golonga yang harus dibunuh, ditawan, dikepung, diintip, dan sebagainya,sesuai mereka sebagai musuh Allah dan Rasul,juga sebagai musuh orang- orang beriman,sehingga mereka tidak ada pilihan lain lagi selain memeluk Islam atau dibunuh. Tujuan golongan musyrikin dilakukan dengan sebegitu rupa ialah supaya timbul di dalam hati mereka perasaan takut dan dan gerun pada golongan yang beriman.
Tetapi, apabila mereka bertaubat dari kekufuran iaitu dengan menerima Islam sebagai agama,serentak dengan itu juga, mereka bersolat dan mengeluarkan zakat,mereka tidak akan diperangi lagi.Mereka akan diterima sebagai ‘ahlul Islam’ yang layak menikmati keamanan yang sewajarnya sebagaimana orang-orang Islam yang lain.

REALITI KUFFAR TERHADAP ISLAM

Islam adalah ‘ad-din’ yang benar,yang menjanjikan keselamatan dan kesejahteraan hidup manusia di dunia dan akhirat.Golongan beriman yang mengambil islam sebagai ‘ad-din’ akan sedia berhadapan dengan perancanaan musuh-musuh Islam untuk menyekat dan memperdaya bagi melemahkan pegangan umat terhadap Islam.Hakikat ini telah dijelaskan oleh Allah dalam firman-NYA;

يُرِيدُونَ لِيُطفِؤُاْ نُورَ ٱللَّهِ بِأَفْوَٲهِهِمْ وَٱللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِۦ وَلَوْ كَرِهَ ٱلكَـٰفِرُونَ (٨)

Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). (As Soff:8)

Usaha untuk memadamkan cahaya Allah telah berlaku di sepanjamg hidup manusia di atas muka bumi sejak Nabi dan Rasul dahulu kala lagi hingga ke zaman Baginda Rasulullah SAW dan zaman Khulafa’ Ar Rasyidin. Percubaan itu berterusan hingga sekarang dan agama Allah akan terus dutentang hinggalah hari kiamat. Firman Allah SWT:

وَدَّ ڪَثِيرٌ۬ مِّنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَـٰبِ لَوۡ يَرُدُّونَكُم مِّنۢ بَعۡدِ إِيمَـٰنِكُمۡ كُفَّارًا حَسَدً۬ا مِّنۡ عِندِ أَنفُسِهِم مِّنۢ بَعۡدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ ٱلۡحَقُّ‌ۖ

Maksudnya:
“Banyak di antara Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) suka kalaulah kiranya mereka dapat mengembalikan kamu menjadi kafir setelah kamu beriman, kerana dengki yang timbul dari diri mereka sendiri, sesudah nyata kepada mereka kebenaran (Nabi Muhammad s.a.w)”. Al Baqarah :108.

Ini adalah penjelasan Allah tentang sikap permusuhan orang kafir terhadap orang Islam, tidak kira apa juga kedudukan mereka samada yahudi, Nasrani dan sebagainya. Rasulullah SAW telah bersabda:

واحدة ملة الكفار

Yang bermaksud:
“ Kekufuran itu adalah satu millah (agama)”

Bekas Perdana Menteri Britain pernah membuat kenyataan dengan katanya, “ Barat sekali-kali tidak akan dapat menguasai timur, dan barat sendiri tidak akan aman selagi Al-quran berada di tangan orang-orang islam”.

Demikian juga kenyataan yang sama pernah dibuat oleh Pesuruhjaya Perancis di Algeria ketika Negara itu di bawah jajahan mereka. Katanya, “kita tidak akan menang di dalam peperangan menentang orang-orang Algeria selagi mereka membaca Al Quran Al Karim dan bercakap menggunakan bahasa arab. Oleh itu kita perlu hapuskan Al-Quran daripada kehidupan mereka dan Bahasa Arab darpada menjadi bahasa mereka”.

Maksud menghapuskan al Quran daripada kehidupan orang-orang Algeria bukanlah bermaksud menghapuskan naskah al Quran yang mereka baca, tetapi maksudnya ialah menghapuskan roh al Quran dan amalannya dalam kehidupan mereka.

Di dalam satu persidangan di Baitulmaqdis satu ketika dahulu, seoranG pemimpin gerakan kristian berpesan kepada pendakwah-pendakwah Kristian dengan katanya, “Peranan kamu bukanlah mengkristiankan orang-orang Islam, tetapi mengeluarkan mereka daripada Islam supaya menjadi makhluk yang tidak ada hubungan dengan Allah dan tidak berakhlak.”

Pertelagahan antara hak dan batil sudah menjadi sunah kehidupan manusia di alam duniawi ini. Kebatilan dan kekufuran akan tetap terus bertembung sehingga kiamat. Allah SWT memperingatkan kita agar sentiasa berjaga-jaga, jangan sampai terpengaruh dan mengikuti cara hidup golongan kuffar. Firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 149 ;

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تُطِيعُواْ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ يَرُدُّوڪُمۡ عَلَىٰٓ أَعۡقَـٰبِكُمۡ فَتَنقَلِبُواْ خَـٰسِرِينَ (١٤٩)

Maksudnya;
“Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu taatkan orang-orang yang kafir nescaya mereka akan menolak kamu kembali kepada kekufuran, lalu jadilah kamu orang-orang yang rugi”.

Pelbagai tektik dan cara telah mereka lakukan dalam usaha mereka untuk menghancurkan umat Islam. Mereka menyerang Islam dan ummatnya dengan alat senjata dan askar, serangan pemikiran dan ideologi, serangan akhlak dan kebudayaan. Umat Islam akhirnya tewas dengan perencanaan musuh-musuh Islam. Kekuatan ketenteraan, ekonomi, media elektronik dan seumpamanya telah digunakan separas maksima mungkin untuk menjayakan agenda terancang mereka itu. Tanpa disedari gaya hidup muda-mudi Islam hari ini tidak lagi mencerminkan gaya hidup Islam. Demikian juga gaya hidup bermasyarakat dan pemerintahan. Ia telah terjelma seperti yang telah dianjurkan oleh musuh-musuh Islam. Golongan kuffar sememangnya berkerjasama sesama mereka untuk menumpaskan umat Islam dengan pelbagai tektik dan tipu helah, secara keras mahupun secara halus demi mencapai matlamat mereka untuk menghancurkan umat Islam dan menyekat mereka daripada memerintah dan memimpin manusia ke arah keredhaan Allah.
PERANAN PAS SEBAGAI GEARAKAN ISLAM

Kita wajar tidak alpa dan dan perlu sentiasa sedar serta berjaga-jaga, seterusnya mengambil iktibar daripada pengalaman silam agar tidak terperangkap berkali-kali dalam perangkap musuh. Orang-orang mukmin tidak sepatutnya dipagut dua kali di satu lubang yang sama seperti yang disabdakan oleh Nabi SAW. Kita perlu menggarap seluruh kekuatan yang ada demi melayakkan kita memimpin dan sekaligus menyelamatkan manusia sejagat daripada terus berada di dalam kesesatan di bawah pimpinan jahiliyyah yang penuh dengan angkara kezaliman dan kerakusan tembolok mereka. Peranan yang wajar didominasi oleh PAS ialah:

a- Menunjangi paksi Politik Negara

Didalam politik Malaysia, ketuanan melayu adalah menunjangi kerajaan yang memerintah. Realiti kini memperlihatkan Umno sudah tidak mempunyai kelayakan lagi menjaga keutuhan bangsa, bahkan boleh mendabik dada mengatakan parti itu sebagai penjaga maruah bangsa dan umat Melayu. Umno tidak layak lagi mewajarkan organisasinya adalah pembela dan pejuang Melayu. Umno wajar menginsafi kedaulatan melayu tidak mampu lagi ditangani olehnya. Wadah baru bagi umat Melayu perlu dijana dan diperkasa. Di dalam realiti kini, PAS sebagai sebuah parti politik yang ditubuhkan untuk memperjuangkan Islam atau atas semangat politik Islam yang didominasi oleh Melayu Islam. PAS yang mendasari Islam sebagai perjuangannya hendaklah turut kuat. Justeru, kita meyakini bahawa dasar Islamiyah yang ttelah menguat dan mengukuhkan PAS sehingga hari ini. Untuk itu, PAS hendaklah berhati-hati agar tidak dilihat sudah mula perlahan-lahan meredakan semangat Islamnya dan melupai agenda asalnya. Gerakan Islam PAS perlu berwaspada agar tidak dilihat tidak lagi bersikap konservatif tetapi cenderung berubah menjadi parti yang pragmatis. Dalam keadaan iniapakah PAS relevan untuk menagmbil alih peranan dan harapan yang disangkutkan kepada Umno untuk mendaulatkan Melayu?

b- Melebarkan jaringan Dakwah.

Para Ulama’ Gerakan dewasa ini telah memperihatinkan kewajaran dan keperluan gerakan Islam kini, mempunyai perspektif yang baru dalam memehami fiqh dakwah. Ia tidak seharusnya terikut dengan takrif tradisional semata-mata. Konsep fiqh dakwah wajar diperluaskan dengan lebih komprehensif dalam Gerakan Islam semasa. Kewajaran ini timbul berikutan salah faham masyarakat apabila timbulnya kelompok ‘mutatharrif’ dalam kefahaman keagamaan dan juga ‘jumud’ dari segi pemikiran.

Di Malaysia, perkembangan politik bergerak dengan sangat pantas. ‘Tahaluf siasi’ yang telah diperkenalkan oleh PAS beberapa tahun dahulu, yang telah menjadi ekspirimen politik bagi gerakan Islam seluruh dunia, telah menampkkan natijahnya. Golongan non-muslim dilihat lebih selesa mendampingi PAS berbanding di dalam realiti kini. Untuk itu, kewajaran medium dakwah di dalam PAS hendaklah lebih rasional sesuai dengan perkembangan semasa.

Pemahaman secara ilmiah terhadap golongan ‘ahluz zimmah’ yang menjadi rakyat di dalam Negara Islam hendaklah mula diwacanakan oleh ahli PAS di semua peringkat. Ia adalah langkah awal yang dikira bijak di dalam merangka persedian awal demi kelansungan politik Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Lebih-lebih lagi, konsep Gerakan Islam ialah sebagai ‘niabah’ kepada ‘khilafah Islamiah’ yang telah hilng pada hari ini.

Medan dakwah kita, tidak sewajarnya lagi berkisar sesama ahli dan rakan seagama, bahkan ia wajar diperkasa dan dilebarkan kepada golongan non-musli, khususnya yang telah mula berjinak-jinak dengan PAS.

PENUTUP
Sesungguhnya perjuangan kita masih panjang. Kemenangan besar kita dala PRU ke-12 yang lepas, semestinya bukan nokhtah terakhir perjuangan kita. Kemenangan Pakatan Rakyat menguasai beberapa buah negeri di semenanjung tidak pernah menjadikan kita berpuas hati dan tidur lena di medan perjuangan. Selagi hukum Allah tidak dapat dilaksanakan di dalam Negara ini, selagi itu kita akan terus melangkah dengan gagahnya ke gerbang sebuah ‘Daulah Islamiah’. Allahu Akbar!!!
 

blogger templates | Make Money Online