Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Kementerian Kesihatan beri amaran akan krisis di Gaza berpunca dari kekurangan bahan bakar

Selasa, 20/04/2010 – Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza mengeluarkan amaran berlakunya krisis kemanusiaan dan kesihatan di Gaza berpunca dari kekurangan bahan bakar di hospital-hospital Semenanjung Gaza.


Kementerian tersebut juga menambah dalam satu kenyataannya bahawa mereka mengalami kesukaran akibat kekurangan 300 liter diesel yang diperlukan untuk mengerakkan janakuasa bagi menjalankan beberapa servis kecemasan, selain peti sejuk ubat-ubatan, makmal dan tabung darah berpunca dari terputusnya bekalan elektrik.

Kenyataan tersebut menuduh Israel menghalang kemasukan mesin-mesin penting sebagai ‘UPS’ yang diperlukan untuk disambung ke mesin unit rawatan rapi dan peralatan dialisis.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : aznil

Sumber : Palestinkini.Info

Admin

Israeli navy attack Gazan fishing boatsTuesday April 20, 2010 19:23 Author by Ghassan Bannoura - IMEMC News & Agencies

Israeli navy vessels attacked on Tuesday Palestinian fishermen boats off Gaza City shoreline.


Gaza fishermen boat attacked by the Israeli naval forces – photo by free Gaza movement

Local sources announced that the navy opened fire at fishing boats damaging some of them, but reported no injuries among fishermen.

Late on Monday night Israeli navy forces landed at Gaza City shore, troops left shortly after.

The Israeli navy implement a tight siege on the Gaza based fishermen and frequently attack their boats while fishing, local sources said.

Source : IMEMC

PR Cabar BN Susun Syarikat Air, Tol, Elektrik, Broadband
Oleh Norasikin Samsi

KUALA LUMPUR 20 April - Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat mencabar kerajaan Umno-Barisan Nasional menyusun semula syarikat utiliti utama seperti air, tol, elektrik dan 'broadband' bagi menjamin kepentingan rakyat.

Langkah ini menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekaligus dapat menyumbang kepada dasar ekonomi yang lebih mapan dalam pelaksanaan agenda Model Ekonomi Baru (MEB) oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Anwar berkata, Pakatan Rakyat yang didokongi oleh KEADILAN, PAS dan DAP telah membuat penelitian secara terperinci berhubung MEB dan mendapati ia tidak memberi kelebihan sepenuhnya kepada rakyat dan juga negara selagi empat perkara asas tersebut tidak dilaksanakan.

"Penyusunan ini akan mengurangkan beban kewangan kerana dasar monopoli ini memberikan faedah kepada syarikat terpilih dan beban kepada rakyat terlalu parah. Umpamanya setelah melihat pengakuan yang dibuat oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad) sendiri bahawa 'margin reserved' yang digunakan oleh IPP ini telah meningkat 66 peratus.

"Semasa kita bantah di Parlimen dahulu kita bicara sekitar 40, 48 peratus dengan subsidi RM10 bilion oleh kerajaan kepada syarikat-syarikat kroni yang kaya," katanya dalam sidang media di pejabat Ketua Pembangkang di bangunan Parlimen tengahari tadi.

Pakatan Rakyat juga menuntut garis pendapatan dan gaji minima ditetapkan bagi mengurangkan penggunaan tenaga kerja di kalangan warga asing.

"Tentang keperluan menetapkan garis pendapatan dan gaji minima untuk pekerja dengan mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing dan dengan cara ini akan memaksa syarikat-syarikat kita meningkat keupayaan pelaksanaan industri di peringkat nilai tambah dan tidak bergantung kepada pekerja upah yang murah," ujar beliau lagi.

Anwar juga berkata, kaedah yang perlu diguna pakai bagi mengurangkan beban kewangan di kalangan golongan muda turut diberi penekanan serius.

"Dengan mempastikan bahawa beban kewangan di kalangan muda dengan upah yang ada sekarang itu terlalu berat dan membebankan. Oleh demikian kita (Pakatan Rakyat) telah mencadangkan kaedah percukaian yang progresif dengan lebih teliti dan terperinci," jelas Anwar.

Tambah beliau lagi, perkara terakhir yang harus dilaksanakan dalam MEB adalah membentuk perubahan.

"Perkara keempat yang sangat utama yang tidak disentuh dalam cadangan PM dalam Model Ekonomi Baru adalah perubahan. Tanpa perubahan dari segi keadilan, keyakinan persaingan, keselamatan maka ia akan menjejaskam kedudukan ekonomi negara.

"Perubahan ini termasuklah Jabatan Peguam Negara, badan kehakiman, polis, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan aspek-aspek yang melibatkan isu ketelusan dan pertanggungjawaban," jelas Ketua Umum KEADILAN itu lagi.

Bagaimanapun menurut Anwar, dasar, angka serta tindakan yang diambil hendaklah dijelaskan secara terperinci kerana berlaku percanggahan oleh pemimpin bawahan Najib.

"Pendirian Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat ialah pertamanya pendirian PM mengenai model ini perlu dijelaskan kerana ia bercanggah dengan apa yang ditekan oleh Tan Sri Mohamad Nor Yaakob (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) yang menyatakan ini sekadar pandangan yang dikemukakan dan belum merupakan dasar kerajaan yang jelas.

"Tetapi yang lebih penting pengumuman yang dibuat PM ini mengandungi beberapa perkataan yang lunak seperti kerajaan tidak mampu menerima pendirian atau dasar ekonomi yang memberikan perlindungan kepada kelompok kecil dan ini juga mengulangi kenyataan yang dibuat oleh Tun Abdullah Badawi dulu bahawa cara kita bergantung kepada sikap mengharapkan projek-projek kerajaan oleh kalangan kecil tetapi tidak ada tindakan susulan, tegas Anwar.

Pakatan Rakyat mahu pendirian yang tegas berhubung MEB seperti isu kehilangan saham bumiputera sebanyak RM52 bilion yang sehingga tidak dijelaskan.

"Selagi ia tidak dijelaskan ia tidak membantu merangka satu dasar ekonomi yang lebih mapan," kata Anwar lagi.

Menurut beliau, isu kronisma untuk mengkayakan segelintir syarikat di sekeliling pimpinan Umno juga masih diteruskan.

"Umpamanya PM menyebut soal ketelusan dasar ekonomi yang lebih bertanggungjawab di mana kita ada kemukakan beberapa contoh cadangan penubuhan Institut Barah Nasional yang diumumkan berulang kali sehingga 2007 yang harganya RM340 juta tetapi bila diserahkan kepada IJN dan disubkontrak kepada syarikat Kiara Teratai ia melonjak hingga RM700 juta pada 2009. Maknanya cara dan kaedah gelojoh memberi manfaat kepada satu, dua syarikat pilihan masih diteruskan," jelas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Pakatan Rakyat juga melihat keputusan mengurangkan atau menghapuskan subsidi harus dilaksanakan secara berterusan.

"Jangan difikirkan subsidi yang hanya menyentuh kepada golongan bawahan tetapi juga kepada golongan korporat seperti subsidi air, tol dan harus lebih diambil kira kerana itu lebih membebankan negara dan bercanggah dengan liberalisasi ekonomi dan keupayaan daya saing di negara kita.

"Kita juga kemukakan lagi contoh apabila PM mengumumkan untuk membangunkan 3,000 ekar tanah bersama KWSP tetapi ia tidak mengikut peraturan ketelusan yang ada dan yang lebih penting ialah kerana masih meneruskan cara pengagihan kontrak kronisma dengan memberikan kepada MRCB tanpa tender dan kontrak cara yang telus dan ini bercanggah dengan pengumuman yang dibuat," kata beliau lagi.

Hadir sama Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

Sumber : Suara-Keadilan.Com

Najib Jadi Budak Suruhan AmerikaKUALA LUMPUR 20 Apr - Parti Sosialis Malaysia menyifatkan pertemuan dua hala antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama tidak mendatangkan sebarang kebaikan sebaliknya hanya menunjukkan Malaysia tunduk serta tidak ubah sebagai askar upahan baru AS dalam kempen perang terhadap keganasan di Asia Tenggara.

PSM dalam kenyataan media yang dikeluarkan semalam menyifatkan Sidang Kemuncak Nuklear di Washington yang dihadiri Najib gagal mencapai sebarang kemajuan dalam menggalakkan peluucutan senjata nuklear dan sebaliknya melahirkan pelbagai syarat demi meningkatkan lagi tekanan untuk mewujudkan lagi sekatan terhadap Iran, negara yang enggan tunduk kepada kuasa AS.

Ko-ordinator Antarabangsa PSM, Choo Chon Kai yang mewakili AJK pusat parti berkenaan dalam kenyataan medianya berkata Sidang Kemuncak Neuklear langsung tidak menunjukan minat untuk melindungi kepentingan sejagat dan sebaliknya hanya mahu melindungi kepentingan kuasa-kuasa besar yang menguasai senjata nuklear.

"Sidang berkenaan adalah rancangan jahat yang bersistematik untuk mengugut melalui ketenteraan atau melancarkan sekatan ekonomi terhadap Iran dalam usaha AS untuk mengukuhkan serta melindungi kepetingannya di Timur Tengah.

Sehubungan itu Malaysia di bawah pemerintahan Najib sepatutnya berasa malu kerana bersubahat dengan kuasa-kuasa besar berkenaan mahu menjatuhkan Iran," tambah beliau lagi dalam kenyataan media berkenaan.

Beliau menambah,pentadbiran Najib yang mengumumkan menghentikan membekalkan minyak gasolin kepada Iran dalam masa tiga hari selepas bertemu dengan Obama menunjukkan beliau begitu bersemangat dan tidak sabar untuk mengisytiharkan Malaysia sebagai sekutu rapat dalam kempen perang terhadapan keganasan yang ditaja oleh imperialisme AS.

Menurutnya, PSM menyeru agar kerajaan BN menghentikan kerjasama dengan AS yang berusaha untuk mengenakan sekatan terhadap Iran di samping menghentikan dasar meliberisasikan ekonomi kepada kuasa neo-liberal imperialisme di atas perjanjian perdagangan bebas (FTA).

PSM juga, tambah beliau lagi mahu kerajaan AS dan sekutunya menghentikan ugutan yang dibuat terhadap Iran serta mengeluarkan semua tenteranya dari bumi Afghanistan.

Sumber : Suara-Keadilan.Com

Srikandi tekad turunkan billboard pagi esok

Dzulfikar Mashoor

HULU SELANGOR, 20 April: Briged Srikandi PKR Malaysia memberi kata dua kepada pihak berkuasa supaya menurunkan billboard provokasi Umno di sekitar Parlimen Hulu Selangor.

Menurut ketuanya, Siti Aishah Sheikh Ismail, 25, sekiranya pihak berkuasa tidak bertindak, pasukan Srikandi dengan bantuan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) akan menurunkan semua billboard provokasi tersebut.

"Semalam lagi, saya sudah memberi kata dua, sehingga 10 pagi esok, kita (Srikandi) dan kawan-kawan Chegu Bard akan turunkan sendiri kesemua billboard," kata beliau pagi tadi selepas membuat laporan susulan di pekarangan Ibu pejabat Polis Daerah, Kuala Kubu Baru.

Menurut beliau, sepatutnya pihak berkuasa telahpun menurunkan kesemua 16 billboard tersebut pada hari ini kerana Srikandi telah membuat laporan kelmarin lagi.

Seketika kemudian, Cif Inspektor Jagjeet Singh bersama seorang pegawai penyiasat menyertai Siti Aishah untuk meninjau di kawasan-kawasan terbabit. (Gambar)

Turut menyertai Siti Aishah, empat pemimpin Srikandi yang lain, iaitu Nurul Hafizah Ghazali, Nurul Hashimah Ghazali dan Nurul Hidayah Ghazali.


Siti Aishah bersama pasukan CheguBard atau nama sebenarnya Badrul Hisham Shaharin meminta polis campur tangan dalam kempen berunsur provokasi menggunakan billboard yang dilakukan oleh jentera Umno.

Selepas mendapati SPR mengambil tindakan sambil lewa, Siti Aishah dan Chegu Bard mengambil keputusan membuat laporan polis.

Sumber : Harakahdaily.Net

Kafir Quraisy juga serang peribadi sahabat bila peluk Islam

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 20 April: Ahli Parlimen Baling, Ustaz Taib Azamuddin Md Taib (gambar) menyelar tindakan pemimpin Umno/Barisan Nasional (BN) menyerang peribadi calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim dengan mengungkit segala perkara yang dilakukan sewaktu menjadi menteri kabinet dahulu.

Menyoroti sirah, Taib berkata, serangan yang dibuat Umno/BN terhadap Zaid tidak ubah seperti apa yang dilakukan oleh kafir Quraisy terhadap sahabat Rasulullah s.a.w., Khalid Ibnu Walid.

Menurutnya, setelah Khalid memeluk Islam dan menjadi sahabat Rasululullah s.a.w., kafir Quraisy menyerang peribadi Khalid sebelum memeluk Islam dan menghasut para pengikut Rasulullah s.a.w. agar tidak memberikan kepaercayaan kepada Khalid.

"Dari sudut Islam, apabila khalid Ibnu Walid memeluk Islam dan beriman kepada Allah S.W.T., perkara ini yang dimainkan oleh kafir Quraisy dengan mencungkil balik sejarah buruk Khalid.

"Kita tahu Khalid merupakan orang yang bersungguh-sungguh ingin membunuh nabi sehingga masa peperangan Uhud, yang memimpin perang di kalangan kafir Quraisy ialah Khalid dan beliau bersiap sedia dengan pedang untuk membunuh Nabi.

"Tapi setelah beriman dia menjadi sahabat kanan Rasulullah s.a.w. dan orang yang dijamin syurga. Kedudukan ini yang diperoleh oleh Khalid dengan taubat dia dan sebagainya, maka kafir Quraisy bertindak menyerang peribadi beliau," katanya.

Taib mempersoalkan sikap pemimpin Umno/BN yang seolah-olah bersetuju dengan tindakan kafir Quraisy dan melakukan perkara yang sama dalam kempen mereka untuk memenangkan calon BN di Hulu Selangor.

"Bagi saya apa yang dimainkan oleh Umno dengan menyerang Zaid secara peribad, ini adalah rentak tari lama yang dimainkan oleh musyrikin. Oleh itu, para pengundi boleh bertanya, apakah Umno dan Barisan Nasional hari ini sama juga perangai dengan musyrikin dulu?”

"Apakah mainan Umno semacam ini, orang Melayu dan orang Islam boleh berpegang kepada perbuatan ini dan adakah orang Umno seronok sangat dengan rentak tari yang dimainkan oleh musyrikin dahulu?" soalnya.

Beliau juga berkata, Zaid sendiri telah mengaku kesalahan dan sewajarnya sebagai orang Islam berbaik sangka dan menerima pengakuannya dengan hati yang terbuka.

"Sekarang ini Zaid sendiri mengaku dan dia pun dah insaf jadi dalam konteks itu secara baik sangkanya. Kita sebagai muslim bahawa kita yakin bahawa beliau telah bertaubat kepada Alah dan jika Allah membuka pintu taubat kepada semua orang, kenapa kita tidak boleh terima secara rasional," katanya lagi.

Beliau turut mempersoal Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) yang mewar-warkan membela nasib Melayu tetapi menyokong calon MIC di Hulu Selangor.

"Mana letak duduk Perkasa yang menyokong orang Melayu. Dalam hal ini dia menyokong MIC.

"Apa yang ada pada kredibilti Perkasa. Untuk mendapatkan sokongan Melayu, mereka mendendangkan lagu Melayu tapi dalam meraih politik BN mereka menyokong MIC," katanya.

Sumber : Harakahdaily.Net

Zaid: Saya rela dikutuk untuk membela rakyat

popwire.popfolio.my

KUALA KUBU BARU, 20 April: “Pasal apa saya rela dikutuk? Sebab saya mau jaga rakyat,” kata Datuk Zaid Ibrahim, calon Pakatan Rakyat untuk calon kerusi parlimen Hulu Selangor untuk pilihanraya kecil yang akan berlangsung 25hb April ini.

Zaid berkata demikian apabila bertemu dengan lebih kurang 50 pekerja estet di Pekan Kerling, semalam, di mana beliau berkongsi harapannya untuk membela pengundi-pengundi Hulu Selangor. Katanya, walaupun Hulu Selangor diwakili oleh MIC untuk tiga penggal, nasib peladang di estat, terutamanya orang India, tidak berubah.

“Sudah berapa tahun MIC kata jaga orang India? Di Hulu Selangor sudah berapa tahun di Parlimen? Di estet ini gaji berapa?” beliau bertanya.

“Apa yang boleh MIC jaga? Mereka tidak boleh jaga orang India sebab dia takut Umno punya orang. Umno besar lagi (daripada MIC),” katanya apabila dijawab para hadirin yang pekerja estet itu hanya bergaji RM500 sebulan.

“Yang RM300, RM600 sebulan itu ada ramai, beribu-ribu mereka di Malaysia. Kalau kita mahu jaga orang India di Malaysia ini, tidak boleh harapkan MIC,” beliau menyambung.

“Saya orang Melayu, tapi saya boleh jaga (orang keturunan India yang miskin), sebab saya dulu pun RM300 sebulan pun susah,” kata Zaid, yang mengaku dirinya membesar di kampung yang miskin. Katanya, walaupun tidak mengenal Hulu Selangor dengan terperinci, beliau kenal dengan nasib orang miskin dan berjanji membela nasib orang miskin di Hulu Selangor.

“Itu sebab Umno takut sama saya. Ooooohhhh… banyak takut! Hari-hari dia ‘pukul’ saya. Dia takut kerana dia sudah samun harta. Dia takut sama saya sebab kami mau harta kerajaan bagi rakyat.”

Walaupun miskin, undi orang miskin juga kira, Zaid bertekan. “Undi itu satu saja. Kita jangan takut. Kalau (BN) datang bagi duit, ambil sahajalah – minta lebih, itu rakyat punya wang. Tapi jangan sia-sia, jangan buang undi ini.”

Beliau mengingatkan hadirin sekalian yang mereka boleh menolaknya selepas satu penggal jika tidak berpuas dengan perwakilan beliau di Parlimen. “Saya percaya, kalau orang keturunan India di Hulu Selangor memilih saya, saya akan jaga dia. Sekurang-kurangnya kerana saya berani bersuara. Saya tak takut MIC, Umno. Calon MIC, dia takut Umno. Dia mahu jadi menteri. Saya mau jaga rakyat.”

“Saya dulu menteri,” kata Zaid. “Sekarang tiada, saya tak mahu lagi. Saya lebih suka jaga rakyat. Tapi pasal apa saya susah-susah? Pasal apa saya boleh terima segala kecaman, tiap-tiap hari, saya rela dikutuk? Sebab saya mahu jaga rakyat.”

Zaid terus mencabar para hadirin dengan mengacukan jari kepada semua yang hadir dengan bertanya: “Kalau saya takut… dan ini, ini, kamu, kamu, kalau kamu takut, siapa mahu jaga rakyat?”

“Ahad ini, jangan takut. Undi saya, nombor empat,” Zaid berseru. “Pada hari Ahad ini, keluarlah beramai-ramai. Tolong beritahu semua di kawasan ini yang kita boleh ubah politik Malaysia ini, kita boleh ubah negara ini.

Sesi beliau dengan pekerja estet diakhiri dengan laungan “Reformasi” dan “Jatuhkan BN!” Beliau kemudian mengunjungi rumah-rumah di sekeliling estet tersebut, termasuk Kampung Baru Air Panas yang berdekatan.---http://popwire.popfolio.my/2010/04/zaid-saya-rela-dikutuk-untuk-membela-rakyat/

Sumber : Harakahdaily.Net

Kenaikan kompaun akan meningkatkan gejala rasuah

Herman Samsudeen

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) melihat langkah Kementerian Pengangkutan menaikan kadar kompaun kesalahan jalan raya daripada RM300 kepada RM1,000 berikutan pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 bakal meningkatkan gejala rasuah di jalan raya.

Pada masa ini kita masih menerima aduan dari orang ramai bahawa gejala rasuah jalanan masih berlaku kalangan penguatkuasa. Kadar kompaun RM 300 pada masa ini pun sudah dianggap tinggi dan sesetengah penguatkuasa yang tidak bertanggungjawab menawarkan pilihan kepada pesalah jalan raya sama ada mahu menerima saman bernilai RM 300 atau bayar duit kopi kepada mereka sekitar RM 50-RM 100 sahaja.

Perkara ini sukar dibuktikan kerana hanya melibatkan dua pihak sahaja iaitu pesalah dan penguatkuasa. Pesalah juga didapati tidak berminat membuat laporan kepada SPRM kerana menganggap perkara itu kecil dan takut mereka juga akan disabitkan kesalahan sebagai memberikan rasuah. Mereka juga sedar kalau mereka lapor, saman trafik yang baru juga mungkin dikenakan pada mereka.

Ini adalah realiti yang berlaku dijalanan setiap hari. Rakyat dirompak secara tidak adil dan mereka tersepit antara undang – undang dan penguatkuasa.

DPPWP melihat sekiranya nilai kompaun dinaikan, kadar rasuah juga boleh naik kerana penguatkuasa yang bertugas boleh menaikan nilai duit kopi mereka sehingga RM 500 atau lebih kerana mereka tahu pesalah jalanraya lebih suka membayar kadar yang lebih rendah berbanding RM 1,000 yang mana melibatkan banyak birokrasi dan mereka sendiri kena hadir di Balai untuk membuat bayaran.

Sebelum ini kerajaan cuba hapuskan amalan membuat rayuan untuk pengurangan kompaun. Jadi para pesalah trafik enggan membayar pada waktu ditetapkan dan menunggu musim perayaan kerana pada waktu itu diskaun kompaun akan dikeluarkan oleh penguatkuasa. Itu pun tidak semua mahu membayarnya.

Dengan kadar sedia ada, setiap tahun Kerajaan melaporkan jutaan kompaun yang masih gagal dikutip akibat keengganan pesalah membuat bayaran.

Dalam hal ini, jelas masalah sebenar bukanlah tentang nilai kompaun itu sahaja tetapi kelemahan penguatkuasaan sendiri. Bayangkanlah kalau jumlah kompaun RM 1,000 dikuatkuasakan, maka akan lebih ramailah pesalah trafik yang enggan membuat bayaran khususnya kalangan mereka yang berpendapatan rendah. Bayangkan pemandu motosikal yang dikenakan saman setinggi itu, memang tidak logik kerana nilai kompaun mungkin sama dengan nilai 1/3 motosikal mereka kalau dijual dikedai mot.

DPPWP melihat memang ada keperluan untuk menilai semula kadar kompaun berikutan peningkatan kadar kesalahan jalanraya. Tetapi menaikannya bukanlah idea yang bijak selagi penguatkuasaannya masih lagi ditahap yang tidak memuaskan.

Oleh itu, DPPWP mencadangkan agar pihak Kerajaan menurunkan nilai kompaun kepada RM50-RM100 dimana pesalah yang disaman dikehendaki membuat bayaran kepada penguatkuasa bertugas dan resit bayaran hendaklah diberikan kepada mereka sebagai bukti.

Saman dikeluarkan dan dibayar ditempat kejadian kepada pegawai bertugas jika tidak kenderaan mereka boleh disita atau mereka ditahan terus sehinggalah bayaran dibuat. Dengan cara ini, pesalah jalanraya akan lebih berhati-hati dan penguatkuasa juga tiada ruang untuk meminta duit kopi kerana ada rekod resit yang dikeluarkan sebagai bukti pembayaran.

Untuk kesalahan kali kedua, nilai kompaun boleh ditambah kepada RM 100-150 dan seterusnya. Dan kaedah yang sama iaitu sita atau tahan mereka jika gagal membayarnya. Ini secara tidak langsung akan mengelakkan pesalah mengambil ringan setiap saman yang dikenakan kepada mereka.

DPPWP melihat dengan cara ini pihak kerajaan dapat menyelesaikan masalah rasuah kalangan penguatkuasa, mengurangkan jumlah kompaun yang tidak dikutip, mempercepatkan proses tindakan undang-undang dan paling penting sekali, mengajar rakyat untuk mematuhi undang-undang secara lebih serius.

DPPWP yakin, banyak lagi kaedah terbaik bagi mengurangkan masalah peningkatan kesalah jalanraya ini, tetapi kaedah menaikan kompaun sehingga RM1,000 jelas menunjukan kerajaan terdesak mencari duit lebih untuk membayar kenaikan gaji dan elaun penguatkuasa yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini.

Timbalan Ketua,
Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Sumber : Harakahdaily.Net

Tanpa gasoline Iran akan lumpuh - Benjamin Netanyahu

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 20 April 20: Selepas beberapa hari Malaysia mengumumkan langkahnya menghentikan eksport gasoline - petroleum bertapis - kepada Iran, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu hari ini mendesak dunia agar menghentikan eksport gasoline ke Iran untuk menghentikan negara itu dari meneruskan projek nuklearnya.

Gesaan itu dibuat Netanyahu melalui rancangan “Good Morning America” (Selamat Pagi Amerika) di saluran tv ABC yang dipancar di Amerika.

"Jika anda menghentikan Iran dari mengimport petroleum bertapis (refined petroleum) - nama fency untuk gasoline - regim ini akan lumpuh kerana Iran tidak mempunyai kepakaran penapisan," kata Netanyahu dalam rancangan itu sebagaimana yang dipetik oleh agensi berita hari ini.

Amerika sedang menjalankan kempen besar-besaran untuk menekan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) agar mengenakan sekatan ke atas Iran yang disifatkan oleh negara barat sebagai sedang membina senjata nukleur.

Bagaimanapun Iran mendakwa, apa yang dibuat oleh negara itu adalah menggunakan tenaga nukleur untuk menghasilkan tenaga elektrik untuk kegunaan awam di negara itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan tindakan menghentikan eksport gasoline ke Iran selepas tiga hari berjumpa dengan Presiden Amerika, Barack Obama baru-baru ini.


"Sekatan tambahan tidak boleh dielakkan di masa terdekat kecuali satu tindakan yang betul diambil oleh Iran," kata Najib kepada wartawan di Washington, lapor agensi berita antarabangsa.

"Ia terletak kepada Iran sekarang untuk bertindak bagi mengelakkan lebih sekatan dikenakan," tambahnya.

Bagaimanapun, laporan itu dinafikan oleh Najib. Penafian itu dibuat kepada wartawan Malaysia yang menyertai lawatan beliau ke Amerika itu.

Najib menyatakan bahawa laporan media asing yang memetik beliau sebagai berkata Malaysia sudah menghentikan bekalan gasoline ke Iran, sebagai tidak tepat.

"Ia tidak betul dan keputusan itu bukan diambil bersendirian oleh Petronas. Ia membabitkan jualan setempat dan ia tidak lagi diperlukan, oleh itu mereka tidak lagi melakukannya (menjual)," katanya kepada wartawan Malaysia pada Jumaat.

Najib berkata ia merupakan transaksi komersil semata-mata dan jika ada permintaan untuk jualan setempat, terpulang kepada pihak-pihak terbabit memutuskannya.

Namun begitu, agensi berita antarabangsa itu mempertahankan laporannya.

Sebelum ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah melantik firma perhubungan awam yang berpusat di Washington, APCO Worldwide menjadi penasihat kerajaan Malaysia dan seterusnya menghasilkan slogan 1 Malaysia.

Anwar menunjukan bukti di Parlimen bahawa APCO juga adalah syarikat yang terlibat dalam membina imej Ehud Barack melalui projek One Israel.

Beliau juga menunjukkan bukti bahawa APCO adalah syarikat yang dikuasai oleh orang Yahudi termasuk para bekas perisik kanan Isreal.

Sumber : Harakahdaily.Net

Berkaitan :
Ujian keimanan, patriotisme ditenggelamkan pesta baling botol arak - Penarik Beca
Jika Umno terlalu suci, saman jika tidak betul - Parlimen Kota Raja
 

blogger templates | Make Money Online