Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Bertahun-tahun sokong BN, bertahun-tahun diabaikan

Posted by Zaid Ibrahim on Tuesday, April 20, 2010 ·

Dengan tangan kanannya, S Letchumi memegang slip gaji untuk bulan lepas; dengan tangan kirinya, dia memegang sebilah pisau sambil menceritakan kesusahan kehidupannya di estet, di mana dia telah tinggal untuk 25 tahun yang lepas.

Letchumi menunjukkan RM 217 yang dicetak atas slip gajinya. Tugasnya menjaga tiga anak dalam sekolah menengah dan dua pasang ibu bapa yang tua dan sakit, lagipun memastikan setiap ahli keluarga cukup makan, amat menyeksakan.

“Kami dah lama menyokong Parti BN. Setiap kali mereka datang sini suruh kami undi untuk mereka, katakan mereka akan bantu kami. Tapi selepas kemenangan, kami tak jumpa muka orang BN hingga mereka perlukan undi kami sekali lagi,” kata Letchumi.

Pada petang itu, Letchumi, 42, dan sekumpulan wanita di Ladang Kerling sedang membuat persediaan untuk memasak makanan yang dibawa oleh ahli-ahli Puteri Umno untuk sebuah pertemuan di kuil mereka pada hari Isnin.

Mariamah Subramaniam, 39, seorang ibu tunggal dengan empat anak, mengatakan bahawa walaupun mereka tidak membantah kepada “hadiah” yang dibawa oleh parti politik semasa kempen berlangsung, namun mereka lebih memerlukan penyelesaian yang kukuh kepada masalah kemiskinan mereka.

“Ada kebaikannya juga. PKR bagi kami bantuan dengan beras dan wang untuk bas sekolah, tetapi mereka tak boleh hanya datang tahun ini dan lepas itu henti. Tentunya, beri sedikit lebih baik daripada tidak beri langsung…bila BN datang, kita tak dapat apa-apa,” katanya sambil menyokong anak perempuannya yang berumur sembilan bulan atas pinggangnya.

Bergantung kepada cuaca, pekerja estet menjelaskan bahawa mereka boleh mendapat sebanyak RM890 apabila cuaca bagus dan serendah RM100 apabila musim hujan datang.

Pesara estet generasi-kedua Ragaraman Kolican, 58, masih hidup dalam kemiskinan selepas kerja 29 tahun sebagai penyoreh getah, walaupun dia telah mencuba bersungguh-sungguh untuk memperbaiki keadaannya.

“Saya dilahirkan dan dibesarkan di sini. Saya terus bekerja atas tanah estet selepas kematian ayahku, tetapi dengan gaji yang rendah ini, saya tidak mampu membeli apa-apapun; rumah atau tanah.

“Seluruh kawasan ini telah lama sokong BN 100 peratus. Sebelum ini, jika kamu mengancam kehidupan kamipun, kami tetap undi BN. Tapi ahli BN tak pernah menetapkan janji mereka.

“Palanivel memegang kerusi untuk masa yang lama dan dalam setiap pilihan raya, dia berjanji bahawa dia akan mendengar masalah kami selepas dia menang, tetapi dia tidak pernah datang,” kata Kolican, merujuk kepada bekas ahli parlimen Hulu Selangor G Palanivel, yang memegang kerusi itu untuk 4 penggal dan kalah kepada PKR dalam pilihan raya 2008.

Thirumurthy Appalanaidu, 48, mengakui bahawa walaupun pekerja-pekerja estet tidak tahu banyak tentang calon BN P Kamalanathan, mereka telah mencapai keputusan sendiri.

“Kami bukan marah dengan PM Najib (Abdul Razak), tetapi kami memang tahu bahawa MIC tidak ada buat apa-apa untuk kami.

“Kami ada baca berita, kami tahu Najib mengumumkan peruntukan berjuta-juta ringgit untuk golongan miskin tetapi bila wang itu diberi kepada MIC ia tidak sampai kepada rakyat.”

Thirumurthy mengatakan bahawa PKR telah buat lebih untuk penduduk Hulu Selangor dalam dua tahun yang lepas daripada BN dalam beberapa dekad sebelum itu.

“Kalau BN ada bantu kami, kami boleh undi untuk mereka. Tapi tanpa menerima bantuan langsung, macam mana kami boleh sokong BN?”, dia menyoal.

Meskipun pandangan ini hanya dipegang oleh sebahagian daripada pengundi bangsa India, ia berpadanan dengan suasana optimis PKR terhadap pilihan raya, keyakinan mereka bahawa PKR boleh menang kebanyakan undi di pilihanraya pada Ahad ini.

Orang India adalah 12,453 (19.3 peratus) daripada 64,500 pengundi berdaftar di Hulu Selangor.

PKR Kapar MP S Manikavasagam mengatakan bahawa PKR telah mendapat sambutan yang lebih kuat daripada golongan India di aktiviti-aktiviti kempen harian berbanding dengan pilihan-pilihan raya yang lepas.

“Kami rasa kami akan dapat sokongan baik. Kami berharap untuk mendapat 55-60 peratus daripada jumlah undi India, mungkin lebih lagi,” kata Manikavasagam, dan menyebutkan bahawa kemiskinan dan isu tanah adalah aduan utama masyarakat Hulu Selangor.

Sumber : Zaid Untuk Rakyat.Com

Scorpene: Tubuh Suruhanjaya Khas, Najib diminta cuti

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 22 April: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menggesa Suruhanjaya Khas ditubuhkan segera bagi menyiasat pembelian dua kapal selam Scorpene dari Perancis.

Ianya berikutan pendedahn terbaru media antarabangsa Asia Senttinel yang mendakwa Pejabat Pendakwaan Paris sedang menjalankan siasatan berhubung perkara itu yang melibatkan syarikat Malaysia.

Dua orang pendakwa iaitu Hakim Francoise Besset dan Jean-Christophe Hullin dilaporkan sedang menjalankan penyiasatan kemungkinan terdapat elemen rasuah dalam kes pembelian tersebut.


(Gambar: Mahfuz dan Firdaus Jaafar melihat replika kapal selam Scorpene)

Siasatan itu dibuat setelah peguam yang dilantik Suaram memfailkan kes tersebut pada 4 Disember 2009 dan 23 Februari 2010 ke Pejabat Pendakwaan Paris.

Bercakap kepada pemberita pada pameran Defence Services Asia 2110 di PWTC siang tadi Mahfuz berkata, suruhanjaya itu penting bagi memulihkan kembali kredibiliti Malaysia di mata antarabangsa.

Selain itu, beliau turut menggesa Najib bercuti sepanjang siasatan dijalankan.

"Saya minta satu suruhanjaya penyiasatan khas ditubuhkan, dan saya minta perdana menteri mengambil cuti sepanjang penyiasatan ini,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Malaysia membeli kapal tersebut daripada Syarikat Amaris iaitu anak syarikat kepada DCN France melalui syarikat Perimekar Sdn. Bhd pada tahun 2002, iaitu semasa Najib menjadi Menteri Pertahanan.

Perimekar dikatakan mendapat komisyen sebanyak Euro 114 juta kononnya untuk kerja-kerja koordinasi dan khidmat bantuan.

Jumlah tersebut adalah 11 peratus daripada harga belian kapal-kapal selam tersebut.

Menurut Mahfuz, Perimekar pada asalnya dipunyai oleh KS Ombak Laut Sdn. Bhd yang dipunyai oleh Abdul Razak Baginda yang dikenalpasti rakan karib kepada Najib.

PAS mempersoal tindakan kerajaan Malaysia membeli pesawat Aermacchi MB339C dari Itali dengan harga jauh lebih tinggi berbanding dibeli oleh negara Eritrea.

Beliau juga memberitahu, Malaysia membeli lapan pesawat itu tanpa enjin dengan harga Euro 88.8 juta iaitu kira-kira Euro 11 juta sebuah bersamaan RM45 juta.

Sedangkan negara Eritrea, katanya membeli pesawat sama hanya dengan harga US8.8 juta iaitu kira-kira RM20 juta sebuah yang baru dan lengkap dengan enjin.

"Eritrean Air Force membeli pesawat sama dengan harga USD8.8 juta dengan enjin, kita beli tanpa enjin dengan harga RM45 juta," katanya kepada pemberita sewaktu melawat pameran Defence Services Asia 2110 di PWTC siang tadi.

tambahnya, Malaysia sebelum ini menggunakan satu lagi pesawat iaitu Aermacchi MB339AM untuk kegunaan latihan bagi pemandu jet pejuang.

Pesawat tersebut menggunakan teknologi 50-an buatan United Kingdom dan telah diguna sejak 30 tahun lalu.

Bagaimanapun ianya sudah tidak boleh digunakan lagi untuk tujuan tersebut, namun enjinya akan digunakan untuk pesawat Aermacchi MB339C yang dibeli tanpa enjin.

"Saya minta pihak berkuasa menyiasat dan satu suruhanjaya khas perlu ditubuhkan," katanya.

Sumber : Harakahdaily.Net

Berkaitan : Malaysiakini.Com

Israeli Tanks Bombard GazaWednesday April 21, 2010 02:53 Author by Saed Bannoura - IMEMC & Agencies

On Tuesday evening, Israeli tanks fired several shells into Khan Younis, in the southern part of the Gaza Strip, and into Dir Al Balah in central Gaza; damage was reported, no injuries.


Israeli Tanks Bombaring Gaza - File; Palestine-Info

The Israeli army stated that it fired several shells after resistance fighters noticed under-cover forces infiltrating into the area, and exchanged fire with them.

Local sources reported that the tanks fired at least ten shells into an industrial area in Al Qarara, and into Wadi Al Salqa, west of the Kissufim military base.

The Al Quds Brigades, the armed wing of the Islamic Jihad, stated that its fighters noticed the undercover forces infiltrating through an area near Kissufim, and opened fire at them.

The army then fired several shells to provide cover for the undercover forces in order to withdraw after their plot was uncovered.

Source : IMEMC

Thousands March Towards A Destroyed Arab Village Near Al TeeraWednesday April 21, 2010 08:04 Author by Saed Bannoura - IMEMC & Agencies

Thousands of Palestinians, carrying Palestinian flags and posters carrying the names of destroyed Arab villages, marched on Tuesday from Al Teera Arab city towards the ruins of Miska Arab village that was destroyed and its residents were displaced during the creation of Israel on Palestinian lands.


Imagr By Arabs48

The protestors chanted against the Israeli occupation and its crimes against the Palestinians and their villages, and also chanted the names of hundreds of villages destroyed during the Nakba.

The Palestinians living in the 1948 territories are commemorating the 62nd anniversary of the Nakba when hundreds of thousands of Palestinians and Arabs were displaced, and hundreds of towns and villages were wiped-out during the creation of Israel.

13 years ago, the Arabs and Palestinians in the country decided that their protests to commemorate the Nakba would always be called “Their Independence, Our Nakba”, referring to the creation of Israel in Palestine by displacing the indigenous people and stealing their lands and homes.

The Israeli Knesset issued a preliminary ruling last March forbidding any commemoration of the Nakba, and instructing the government to deduct the balances of any local council or municipality that participates in the in the commemoration of the Nakba.

The government will not support any local council that;

1. Does not recognize Israel as a Jewish State.
2. Incites “racism”, “Violence” and “Terrorism”.
3. Supports armed struggle, armed activities and supports groups or countries that fight Israel.
4. Marks the “Israeli Independence” as a Nakba or as a day of mourning.
5. Defaming or sabotaging Israel’s flag and its symbol.

Arab Legislator, Dr. Jamal Zahalka of the National Democratic Assembly, stated that the Arabs will not abandon their Right of Return, and will never forget or forgive those responsible for the crime of the Nakba, the displacement or the natives, the occupation and racism.

He told the Arabs48 that while Israel celebrates the so-called independence, the world must know that using the word “independence” is a big lie.

“It is true, the British Mandate ended in 1948, but the occupation that replaced the British occupation is much more dangerous”, Zahalka stated, “What replaced the British occupation is a Zionist project that displaced the residents and continues to uproot them from their lands, this Zionist project is supported by World powers that are still ignoring and mocking the Palestinian rights, their history and their very existence”.

He added that the Israeli law that prohibits the commemoration of the Nakba is a racist law, and that the Arabs will challenge it and will oppose it.

“This is a racist law, another proof of the ideological and moral Zionist bankruptcy, any law that forbids the residents from commemorating their suffering, and from expressing their grief, is a racist law”, Zahalka stated, “This law, and several other similar racist laws, proof that Israel cannot and will not be able to void the history of the indigenous Palestinians; this is our land, our history and they will never be able to uproot us”.

Source : IMEMC
 

blogger templates | Make Money Online