Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

PAS sokong gesa OIC panggil sidang tergempar

Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 25 Mac: PAS menyokong gesaan yang dibuat oleh Speaker Mahmoud al-Abrash dari Syria, Ali Larijani (Republik Islam Iran) dan Mehmet Ali (Turki) supaya Pertubuhan Negara-negara Persidangan Islam (OIC) memanggil sidang tergempar bagi membincangkan tindakan yang berkesan terhadap keganasan regim zionis Israel terhadap tempat suci dan penduduk awam Palestin.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan bahawa pencerobohan pasukan bersenjata zionis Israel terhadap Masjid al-Aqsa untuk kesekian kalinya adalah merupakan satu lagi siri tindakan keganasan tajaan negara haram Israel yang melangkaui kewarasan tamadun manusia.

Tambahnya, tindakan zalim itu bukan sahaja dialami oleh penduduk awam Baitul Maqdis dan Palestin tetapi ianya juga merupakan satu tindakan angkuh serta bongkak regim zionis terhadap umat Islam di seluruh dunia.

PAS, katanya menyedari bahawa tindakan yang diambil oleh OIC sebelum ini ternyata tidak berupaya untuk mengekang keganasan pihak zionis Israel tetapi dalam masa yang sama semua pihak adalah tidak wajar untuk berputus asa dalam mencari penyelesaian terhadap konflik ciptaan zionis itu.

"PAS juga ingin menyeru agar rakyat dan kerajaan umat Islam serta seluruh pencinta keamanan dari kalangan masyarakat antarabangsa agar dapat merangka strategi baru yang lebih serius dan berkesan untuk memberikan tekanan kepada regim zionis itu," ujarnya dalam satu kenyataan.

Bahaya muqabalah Umno-Yahudi

Mohd Rashidi Hasan

Hubungan pemimpin-pemimpin Umno-BN, khususnya Perdana Menteri, menggunakan konsultan APCO Worldwide yang mempunyai kaitan dengan elemen Zionis dan Neo-Konservatif Amerika Syarikat, jelas amat membahayakan negara.

Sebagai sebuah negara yang dihormati sebagai antara peneraju pergerakan negara-negara Islam, adalah amat malang dan memalukan apabila pemimpin Umno-BN, membuat hubungan rasmi dengan agen-agen yahudi untuk mempromosikan agenda mereka.

Kerajaan BN jelas menodai mandat yang diberikan oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu, sekaligus mereka membohongi rakyat, bahawa kononnya mereka mempertahankan Islam dan anti-Zionis.

Rakyat memandang serius, isu kerajaan BN menggunakan khidmat APCO Worldwide untuk membantu BN menguruskan negara dengan mempromosikan slogan 1Malaysia, menyamai slogan 1Israel semasa kerajaan haram Yahudi dipimpin Perdana Menteri, Ehud Barak suatu ketika dahulu.

Dalam hal ini, bukan soal hendak menyamakan Umno dengan Yahudi, tetapi yang dipersoalkan ialah, mengapa Umno yang mendakwa mereka sebuah parti Melayu-Islam menggunakan khidmat perunding Yahudi?

Apa perlunya Yahudi digunakan untuk mempromosikan slogan One Malaysia? Apakah dalam keadaan sekarang, amat mendesak buat Umno untuk menggunakan khidmat Yahudi untuk menyambung hayatnya dalam politik negara?

Kita mendesak supaya Umno-BN yang dipimpin Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak memperjelaskan keadaan ini. Kita mendesak supaya Umno-BN membatalkan kontrak dengan APCO Worldwide.

Walaupun ada jawapan rasmi kerajaan di Parlimen yang menyatakan bahawa perkhidmatan APCO Worldwide tidak digunakan khusus untuk mempromosi 1Malaysia tetapi untuk semua isu-isu umum komunikasi, tetapi yang dipersoalkan sekarang ini, apakah keperluan dan kewajarannya dibayar syarikat Yahudi ini puluhan juta ringgit menggunakan wang rakyat?

Kerajaan Umno-BN seharusnya sedar bahawa perkhidmatan APCO Worldwide, selain digunakan Israel sebagai konsultan propagandanya, perkhidmatannya turut digunakan oleh diktator di Nigeria dan Kazakhstan.

Justeru dalam hal sebegini, Kerajaan Umno-BN tidak harus menyembunyikan kepada rakyat, apakah peranan APCO Worldwide yang sebenarnya dan berapakah nilai kontrak yang dibayar kepadanya.

Kerajaan Umno-BN harus mendedahkan kepada rakyat, apakah syor-syor yang diberikan oleh APCO Worldwide kepada semua kementerian yang digunapakai untuk faedah rakyat jelata.

Sebagaimana yang ditegaskan Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff di Dewan Rakyat, 22 Mac lepas, "Jika Umno-BN tidak membatalkan kontrak APCO, ia memberi implikasi bahawa dasar-dasar Israel menjadi asas kepada komunikasi negara.

"Saya cabar Perdana Menteri jika tidak ada tindakan tegas diambil, rakyat akan berkata kamu bersekongkol dengan pemimpin Israel."

Rakyat Malaysia tidak lupa bagaimana sebelum ini, mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, menggunakan khidmat pelobi Yahudi yang pro-Zionis dan neo-konservatif ektremis, Jack Abramoff, dengan jumlah bayaran yang begitu besar.

Difahamkan, Kerajaan Malaysia telah membayar yuran perundingan sebanyak AS$1.2 juta (RM4.6 juta) kepada Abramoff bagi khidmat menguruskan pertemuan antara Mahathir dan Presiden Amerika ketika itu George W. Bush di White House, Washington pada Mei 2002.

Malah Menteri Pertahanan Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi turut dikecam keras kerana mengadakan pertemuan bersama Menteri Pertahanan Israel Ehud Barak di sebuah majlis koktel di Pertunjukan Udara Paris, 17 Julai tahun lalu.

Kesemua bukti ini menunjukkan wujudnya muqabalah antara pemimpin Umno dengan Yahudi, sedangkan pada masa yang sama Yahudi cukup terkenal dengan nama Penyembelih Gaza (The Butcher of Gaza).

Hubungan ini amat menghiris hati umat Islam di negara ini yang majoriti anti-Yahudi. Maka dengan itu, keadaan ini semakin membulatkan tekad rakyat, yang beragama Islam untuk menguburkan Umno pada PRU ke-13 nanti.


* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

Ahli parlimen BN jangan takut kepada Umno

Hazayani Zakaria   

KUALA LUMPUR, 25 Mac: Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (PAS-Kota Bharu) (gambar) berkata, ahli parlimen Barisan Nasional (BN) tidak perlu takut kepada Umno kerana mereka bukan orang yang berkuasa di Parlimen.

"Saya melihat dalam dewan sekarang ini, ramai ahli dewan yang boleh memimpin suatu aliran baru dalam demokrasi di Malaysia supaya kita tidak semata-mata terikat dengan whip parti.

"Jangan takut sangat kepada Umno. Kita mesti membebaskan diri kita daripada Umno dan mesti memperkatakan kebenaran," katanya.

Sehubungan itu, beliau merakamkan ucapan tahniah kepada Datuk Abdul Ghafur Salleh (BN-Kalabakan) di atas keberaniannya menyatakan pendirian secara terbuka di Dewan Rakyat tanpa mengambil kira 'whip' parti.

Abdul Rahim merakamkan ucapan itu sewaktu membahaskan usul junjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong petang semalam.

"Saya mengucapkan tahniah kepada Yang Berhormat Kalabakan kerana melakukan pembaharuan dalam dewan ini.

"Dewan ini telah berusia 12 penggal, lebih daripada 50 tahun bersidang, boleh jadi ini pertama kali seorang ahli daripada pihak kerajaan menyatakan pandangan secara ikhlas dengan tidak mempedulikan whip parti BN. Tahniah kepada Kalabakan," katanya.

Semalam, Abdul Ghafur dalam ucapannya menyelar tindakan Datuk Seri Zahrain yang keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mendakwa beliau merupakan salah seorang yang akan melompat ke parti itu.

Abdul Rahim berkata, mana-mana ahli parlimen tidak seharusnya terlalu mengikut 'whip' parti masing-masing sehingga tidak berani untuk menyatakan pandangan secara ikhlas dan jujur.

"Mungkin masanya telah sampai untuk Ahli Yang Berhormat membuat peningkatan dalam perbahasan Parlimen di Malaysia di mana kita tidak patut seratus peratus terikat dengan whip parti masing-masing. Kita sebagai orang yang berkemampuan untuk membuat penilaian dan berhak untuk mengemukakan pandangan seperti yang dilakukan oleh Yang Berhormat Gua Musang (Tengku Razaleigh)," katanya.

Dalam pada itu, beliau mencadangkan kepada Speaker agar meneruskan amalan persidangan Speaker-speaker Malaysia bagi membincangkan segala perkara berhubung pengendalian Dewan Rakyat, Dewan Negara dan Dewan Undangan Negeri (Dun).

"Saya melahirkan rasa duka cita kerana amalan persidangan Speaker-speaker Malaysia sekarang ini tidak lagi berlaku. Persidangan Speaker ini sebagai satu forum untuk membincangkan pengendalian urusan persidangan di peringkat Dewan Rakyat, Dewan Negara dan Dun dikemukakan dan diperbahaskan," ujarnya.

Menurutnya, beliau pernah mengambil bahagian dalam persidangan tersebut sewaktu Speakernya ialah Allahyarham Tun Dr Mohamed Zahir Ismail.

"Saya masih ingat lagi perkara yang berbangkit di dewan ini dibawa ke persidangan Speaker-speaker Malaysia dan saya di antara orang yang mengemukakan soalan kepada Tun Mohamed Zahir Ismail mengenai amalan suatu usul di parlimen yang secara tradisinya tidak dibahaskan," katanya.

Tun Zahir katanya, menyatakan bahawa apabila ada ahli dewan ingin membahaskan sesuatu usul, maka speaker tidak boleh menyelesaikannya secara amalan biasa sebaliknya mesti diselesaikan melalui perbahasan.

Timbalan Speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam responsnya menerima baik cadangan itu dan akan memanjangkan cadangan itu kepada pihak dewan.

Nik Aziz antara dilantik semula ke Majlis Syura

Nazri Abdullah   

KUALA LUMPUR, 24 Mac: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, antara yang turut dilantik semula ke Majlis Syura dalam mesyuarat pertamanya malam tadi adalah Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Saya tidak tahu secara rasmi siapa dilantik semalam, cuma saya difahamkan Tuan Guru Nik Aziz juga dilantik menjadi Ahli Majlis Syura," kata Mahfuz kepada media hari ini.

Mahfuz menjawab soalan para wartawan ekoran laporan Harakahdaily tentang mesyuarat pertama Majlis Syura Ulamak malam tadi.

Malam tadi Majlis Syura Ulama PAS mengadakan mesyuarat pertama mereka untuk sessi baru. Ia dipengerusikan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Antara anggota mesyuarat malam tadi adalah empat wakil Jawatankuasa PAS Pusat, empat wakil Dewan Ulama dan dua wakil bagi Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat.

Wakil JK Pusat adalah Abdul Hadi sendiri, timbalan presiden Nasharudin Mat Isa, naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan AJK PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Wakil Dewan Ulamak adalah ketuanya, Datuk Harun Taib, timbalan Datuk Ahmad Yaakub, naibnya Datuk Dr Mahfudz Mohamad dan Ustaz Nik Zawawi Salleh.

Wakil Dewan Pemuda adalah ketuanya Nashruddin Hassan dan Ustaz Zaharudin Muhamad. Dewan Muslimat belum memutuskan wakil mereka tetapi menghantar lima nama untuk dipilih.

Menurut Mahfuz, beliau difahamkan, mesyuarat semalam berbincang untuk melantik lima orang ahli syura di kalangan sesiapa sahaja ahli PAS yang tidak semestinya dari Jawatankuasa PAS Pusat atau siapa-siapa yang difikirkan layak untuk menduduki majlis syura.

"Jadi semalam mereka bermesyuarat, saya difahamkan mereka hanya melantik lima orang sahaja tetapi belum melantik siapa Mursyidul Am," kata Mahfuz.

Selepas ini, kata Mahfuz mereka akan bermesyuarat semula bersama lima yang baru dilantik bagi melantik siapa Mursyidul Am di kalangan mererka.

"Ini peruntukan perlembagaan, sama ada melantik orang lama atau orang baru saya tidak tahu, boleh melantik orang baru sebagai Mursyidul Am tetapi itu belum diputuskan," katanya.

"Mereka tidak boleh memilih saya jadi Mursyidul Am," kata Mahfuz bergurau dengan wartawan.

Kenyataan Media - Chong Eng [ DAP ]

Kenyataan Media Chong Eng di Kuala Lumpur pada hari Isnin, 22hb Mac 2010:

Imbangi gender dalam semua bidang

Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi semalam menyatakan bahawa kementerian beliau akan mengambil langkah sewajarnya bagi mengimbangi jumlah mahasiswa lelaki dan wanita di institusi pengajian tinggi awam (ITPA).

Beliau berkata, pada masa kini, pelajar lelaki hanya antara 25 sehingga 30 peratus daripada jumlah mahasiswa di IPTA, kecuali di politeknik di mana jumlah pelajar lelaki melebihi jumlah pelajar wanita. Keadan yang sama juga berlaku di negara-negara lain.

Beliau seterusnya menyatakan bahawa pihak kementerian akan memberi penekanan kepada kursus teknikal dan vokasional supaya dapat menarik lebih ramai pelajar lelaki dan seterusnya mengimbangi bilangan siswazah lelaki dan wanita.

Saya tidak bantah langkah-langkah kementerian untuk mengimbangi siswazah lelaki dan wanita dengan syarat kualiti akademik tidak diabaikan.Saya boleh faham kerisauan terhadap isu bahawa terdapat lebih ramai siswazah wanita berbanding lelaki. Kerisauan ini juga telah banyak kali diketengahkan di Parlimen oleh Ahli-ahli Parlimen.

Antara lain, mereka bimbang graduan wanita akan menghadapi kesulitan mencari jodoh kerana bilangan graduan lelaki tidak ramai. Adalah juga pihak yang risau bahawa sekolah-sekolah yang kini mempunyai 80% pendidik wanita akan mendatangkan kesan yang tidak diingini. Justeru, terdapat perbincangan untuk menarik lebih ramai kaum lelaki menjadi guru sekolah.

Di sektor awam pula, CUEPECS baru-baru ini menyatakan bahawa jumlah wanita yang ramai di sektor awam akan menjejaskan pembangunan negara dalam jangka masa panjang.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa lebih ramai wanita tertumpu di segmen-segmen tertentu dalam pasaran kerja dan di sektor pendidikan. Tetapi jika dilihat secara teliti, tenaga kerja wanita masih jauh ketinggalan berbanding lelaki. Pada tahun 2008, kadar penyertaan tenaga buruh (LFPR) wanita ialah 45% manakala LFPR lelaki ialah 79%. Ini tidak lagi dikira kurangnya wanita di peringkat pembuat keputusan, contohnya hanya 10% Ahli Parlimen wanita, hanya 2 orang Menteri wanita dan hanya 15% ketua jabatan wanita di sektor perkhidmatan awam. Justeru, dapat dilihat di sini bahawa kewujudan peluang pendidikan tidak menjurus kepada kewujudan peluang pekerjaan dan pembangunan.

Oleh sebab itu, saya menyambut baik cadangan Mohd. Khaled Nordin untuk mengimbangi gender di bidang pendidikan, tetapi pada masa yang sama, saya menyeru supaya pihak Kerajaan juga berusaha mengimbangi gender di semua bidang dan termasuk di peringkat pembuat keputusan.


* Chong Eng, Pengerusi DAP Wanita & Timbalan Setiausaha Agung; Ahli Parlimen Bukit Mertajam

 

blogger templates | Make Money Online