Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Antara rasuah seks, penganiayaan dan keadilan

Fahri Abdillah al-Masri
Sun | Oct 05, 08 | 11:18:32 am MYT

Oleh kerana kerajaan hari ini, kononnya mahu membanteras rasuah, maka ada kaedah yang digunakan dengan cara menjebak dan menjerat seseorang. Samada ia sah digunakan atau tidak, hal perlu kita bincangkan bersama. Laporan akhbar mutakhir ini dirujuk.

Salah satu laporan itu telah disunting seperti di bawah ini bagi memudahkan bualan.

IPOH 23 Sept. � Seorang ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang pernah ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) bersama Exco Kerajaan Negeri Perak berhubung satu kes rasuah baru-baru ini mengaku membuat hubungan seks dengan seorang wanita China .

Fairul Azrim Ismail, 30, bagaimanapun mendakwa dia telah diperangkap oleh BPR dan seorang individu yang dikenali sebagai Mohamad Imran Abdullah.

Fairul Azrim mengaku melakukan seks dengan wanita itu tetapi mendakwa dia tidak pernah meminta rasuah atau habuan seks.

Fairul Azrim merupakan salah seorang yang ditahan BPR Ogos lalu berhubung skandal rasuah dan seks membabitkan projek membangunkan tanah seluas 36 hektar bernilai RM180 juta di Seri Iskandar dekat sini.

Dalam surat aduannya, Fairul Azrim mendakwa, pada 14 Ogos lalu, semasa dalam perjalanan ke Permatang Pauh, Pulau Pinang, dia bersama rakannya Zul Hassan dan Ruslan Sahat telah singgah di Hentian Rehat dan Rawat Kuala Kangsar untuk bertemu dengan Mohamad Imran yang membawa bersama tiga wanita yang dikatakan berasal dari China.

"Semasa dalam soal siasat saya telah diberitahu oleh pegawai BPR, perlakuan seks kami bertiga telah dirakam oleh BPR," katanya dalam surat aduan itu.

Dalam surat aduan itu juga, Fairul yang dilepaskan oleh BPR dengan ikat jamin pada 21 Ogos lalu turut meminta JAIP menyiasat dan mengambil tindakan ke atas orang tertentu yang telah memfitnah, menghina dan menganiayainya.

"Saya membuat laporan ini kerana telah difitnah oleh Pengarah BPR Perak, Samsiah Abu Bakar dan pegawai-pegawai agensi itu yang mengatakan saya meminta rasuah wang dan seks.

"Mohamad Imran telah menganjur dan menggalakkan saya berbuat maksiat dengan membekalkan seorang wanita China ," ujarnya.

Ditanya sama ada dia turut melakukan hubungan seks, Zul berkata: "Tidak mengaku tidak boleh, dia (BPR) ada gambar."

Katanya, dakwaan BPR bahawa dia dan dua rakannya meminta perempuan China daripada Mohamad Imran adalah tidak benar.

"Kita tak minta, tak cari, Mohamad Imran yang hantar. Serupa juga kalau orang bagi sedekah, awak tak terima ke sedekah itu?" ujarnya.

Analisis kan dungan laporan
Daripada laporan berita di atas, mungkin kita boleh berbincang sama-sama dalam usaha meleraikan beberapa kekusutan yang timbul kini. Keadilan harus ditegakkan dan jangan ada pihak yang bersalah terlepas bebas daripada jaring hukuman kita.

1. Adakah BPR termasuk dalam pengintip (tajassus) seperti yang dibangkitkan Mufti Perlis dalam isu membantah tangkapan khalwat dahulu?

2. Rasuah dalam bentuk seks ada dua jenis hukuman. Pertamanya, rasuah dan keduanya zina. Tapi, dalam hal ini memadai kita tumpukan hal rasuah dahulu.

3. Dalam kes ini, adakah hanya penerima rasuah yang terkena hukuman? Bagaimanakah dengan pemberi rasuah dan orang yang menjebak seseorang dengan rasuah?

Sedan gkan hadis-hadis di bawah ini telah menunjukkan bahawa pemberi (atau pencadang kepada seseorang agar menerima rasuah) dan penerima rasuah turut dilaknati Tuhan.

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Allah melaknati pemberi rasuah dan penerima rasuah dalam hukum." (al-Tarmizi, Ahmad & Ibnu Hibban)

Dari Ai'syah: "Rasulullah s.a.w melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah." (al-Bazzar & Abu Ya'la)

Dari Thauban: "Rasulullah s.a.w melaknati pemberi rasuah, penerima rasuah dan perantaranya," (Ahmad & Hakim).

Pemberi rasuah dilupakan?

Berasaskan nas dan dalil yang turut dikembarkan dengan laporan akhbar tersebut, adakah Mohamad Imran (pencadang dan pemberi rasuah) boleh terlepas daripada hukuman?

Juga, yang perlu diberi perhatian di sini, adakah tindakan BPR mengintip serta merakam aksi tertuduh itu boleh dikategorikan sebagai tajassus yang dilarang oleh agama? Apakah pandangan Mufti Perlis dalam hal ini?

Tulisan ini bukanlah bertujuan mahu membela penerima rasuah tetapi mahu mendapatkan kepastian, adakah dalam kes ini, pemberi rasuah (Mohamad Imran) akan terlepas?

Dan, sekali lagi, jika pegawai BPR yang merakam aksi terlarang itu boleh ditafsir sebagai tajassus (mengintip) apakah pendirian Mufti Perlis terhadap sikap BPR ini? - mr _
 

blogger templates | Make Money Online