Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

HAJI ZAID KENAL ISLAM, SEBAB KAWAN DENGAN TOK GURU"Apabila dah berkawan rapat dengan Tok Guru dan mendapat nasihat darinya, rasa faham dalam hal-hal berkaitan agama ini jauh lebih baik.... berbeza ketika saya berada dalam UMNO, yang mana ulama UMNO tidak memberikan pandangan betul dalam pelbagai hal agama..... menyebabkan orang seperti saya yang kurang arif agama tidak mendapat pandangan yang sewajarnya..."
- Haji Zaid Ibrahim

Sumber :Al-Bakistani

Pembelian saham Maika hanya gimik politik

Dzulfikar Mashoor

HULU SELANGOR, 19 April: Isu malar segar Maika Holding Sdn Bhd yang menyelubungi MIC sejak dua setengah dekad yang lalu dilihat kembali menjadi perhatian dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

Menurut salah seorang pemegang saham Maika di sini, S. Nadarajah (gambar), pengumuman oleh Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu berhubung pembelian saham Maika bernilai RM106 juta kepada suatu kumpulan sektor swasta India sebenarnya adalah gimik politik semata-mata supaya 1,500 pengundi India mengundi calon BN, Ahad ini.

“Adakah betul dan memberi kepentingan kepada para pemegang saham. Atau ia hanya sekadar gimik?” ujar beliau dalam nada menyindir pada sidang media di Pusat Informasi dan Media PKR pagi tadi.

Ujarnya lagi, para pemegang saham seharusnya diberitahu tentang situasi sebenar yang berlaku di pemilikan Maika.

“Mereka perlu diberitahu tentang keadaan sebenar Maika, sepatutnya pemegang saham dapat kembali pulangan yang lebih baik,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut melahirkan rasa kecewa dengan kepemimpinan Samy kerana mengancam beliau dalam suatu program rasmi MIC apabila beliau membangkitkan isu Maika.

Mewakili 1,500 pemegang saham Maika di Hulu Selangor, beliau turut membangkitkan beberapa soalan kontroversi untuk dijawab oleh beberapa pihak berwajib.

Antaranya, Bank Negara Malaysia (BNM) serta pihak pengurusan Maika sendiri dipersoal kerana masing-masing tidak mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung status sebenar Maika.

Lebih meragukan, menurut beliau, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak seakan terbabit dalam mengelirukan para pemegang saham Maika.

"Sebelum butiran transaksi diumumkan Samy Vellu, beliau awal lagi sudah mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri dan kerajaan dalam menyelesaikan isu tersebut,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau turut mempersoal kredibiliti Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional.

“Kenapa sehingga sekarang tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Perdana Menteri atau kerajaan berhubung hal ini?

"Adakah Najib akan ke hadapan membantu menangani isu ini?" soalnya.

Dilaporkan ramai orang India melabur dalam saham-saham Maika pada 1984, termasuk pekerja ladang yang menggadaikan barang kemas keluarga dan mengeluarkan simpanan sepanjang hayat mereka untuk melabur.

Maika ditubuhkan pada 1982 itu demi membolehkan kaum minoriti India untuk turut serta dalam aktiviti pertumbuhan ekonomi nasional.

Bagaimana pun, pengurusan Maika tidak menyaksikan suatu pulangan yang menguntungkan.

Akibatnya, kira-kira 66,000 pemegang saham Maika dilaporkan mula mempertikai pemimpin tertentu MIC sejak dua dekad lalu.

Sumber : Harakahdaily.Net

Datuk Bandar Jerusalem mahu roboh lagi rumah Palestin.

April 20th, 2010 by admin

Selasa, 20/04/2010 – Datuk Bandar Jerusalem, Nir Barkat, mengeluarkan arahan bagi penguatkuasa tempatan untuk merobohkan lagi rumah-rumah Palestin di dalam beberapa kejiranan di bandar Silwan di Timur Jerusalem.


Penguatkuasa tersebut akan memulakan tindakan meranap rumah-rumah Palestin di Silwan pada hari Rabu dan juga akan meranapkan rumah-rumah di kejiranan arab yang lain. Israel baru-baru ini telah meranapkan beberapa rumah Palestin di Timur Jerusalem tetapi menghentikan tindakan meroboh setelah mendapat tekanan luar.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : aznil

Sumber : Palestinkini.Info

Kini Pakatan Rakyat lawan Barisan Nasional Di Hulu SelangorKUALA KUBU BAHARU 19 Apr - Pertandingan merebut kerusi Parlimen P094 Hulu Selangor menjadi satu lawan satu antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional apabila calon Bebas, Johan Mohd Diah menarik daripada daripada pilihan raya kecil 25 April depan.

Perkara ini disahkan oleh Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Pada sebelah pagi tadi calon Bebas pertama, VS Chgandran mengumumkan beliau menarik dari daripada PRK Hulu Selangor.

Kini calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim aakn bertembung dengan P Kamalanathan daripada Barisan Nasional menjadikannya satu pertandingan yang bakal menarik perhatian seluruh negara.

Sumber : Suara-Keadilan.Com
 

blogger templates | Make Money Online