Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Pakatan, walau berbeza idealogi, tetapi ada titik pertemuan' - Presiden PAS.

Johari Jaafar
Sun | Jul 27, 08 | 1:38:48 pm MYT

IPOH, 27 Julai (Hrkh)- Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang menyanjung tinggi kerjasama Pakatan Rakyat khususnya pimpinan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (KeADILam) di Perak yang memberi peluang PAS menerajui kerajaan tersebut.

Beliau memberi penghargaan kepada parti komponen pakatan dengan kerjasama itu lebih-lebih lagi dalam keadaan salah faham terhadap Islam berlaku.

Kesediaan PAS bersama di dalam Pakatan Rakyat disandarkan kepada wujudnya titik pertemuan di antara parti dalam Pakatan tersebut.

Kerjasama itu diasaskan kepada kesamaan dalam misi menegak keadilan, menentang akta yang zalim, penyellewengan dan kerana itu PAS sanggup bersama komponen parti Pakatan Rakyat walaupun berbeza dari segi ideolog, katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmiannya di Konvensyen PAS yang diadakan di Dewan Serbaguna Rapat Setia, semalam.

"PAS bersedia bertahaluf dengan rakan yang berlainan idealogi dan dipersetujui oleh Majlis Syura.Di sana ada titik persamaaan seperti, keadilan, menentang diskriminasi, penindasan. di atas titik yang sama ini Pakatan Rakyat ditubuhkan," jelasnya.

"Dalam masa yang sama ,katanya, PAS masih sanggup mengadakan muqabalah bukannya muzakarah dalam keadaan PAS ditekan yang sangat kuat oleh Umno.

"Sebelum ini ada pemimpn PAS yang dibunuh, ada pemimpin PAS di Terengganu difitnah berkhalwat pada tahun 50 -an., ketika PAS memerintah di Terengganu `dirompak' royati minyak, pengikut kita di kampung dinafikan hak kerana menyokong PAS, pelajar di luar negeri dinafikan haknya dan lain-lain lagi," ujarnya.

Sementara itu Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam ucapannya pula menaruh keyakinan bahawa PAS Perak mampu merampas kerusi-kerusi yang dipertandingkan oleh wakil-wakil Umno dalam pilihan raya ke 13 akan datang.

Sejak awal lagi PAS berpendirian menolak kerjasama dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan Perak.

Antara tetamu yang hadir, Pengerusi DAP Perak yang juga merupakan Exco Kanan, Dao' Ngeh Koo Ham , Timbalan Speaker Perak, Hee Yit Foong, Pengerusi KeADILan Perak, Ismail Yusof, Timbalannya Ustaz. Zukifli Ibrahim, Adun Simpang Pulai, Chan Ming Kai , Adun Hutan Melintang, Kesevan,

Turut hadir wakil-wakil dari yayasan orang Asli Perak, Pengerusi kelab-kelab Penyokong PAS kawasan-kawasan, Wakil Badan Bukan Kerajaan (NGO) Cina, dan Adun PAS Titi Serong, Gunung Semanggol, Selingsing dan Cangkat Jong./wann _

Admin : ..........

Perak sediakan RM2 juta bantu pelajar ke IPTA

Johari Jaafar
Sun | Jul 27, 08 | 2:12:30 pm MYT

IPOH, 27 Julai (Hrkh) - Kerajaan Negeri Perak telah meluluskan peruntukan RM2 juta membantu pelajar di negeri ini yang melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi awam (IPTA). Iklan

Melalui peruntukan ini peruntukan ini ibubapa yang berpendapatan RM1500 sebulan layak mendapatkannya, kata Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin.

"Kita cuma dapatkan sediakan RM2 juta untuk membantuqan anak anak Perak melanjutkan pelajaran ke IPTA bagi keluarga yang berpendapatan RM1500 sebulan.Inilah yang kita mampu berikan untuk tahun ini dan bantuan ini akan dikendalikan Yayasan Perak."

Muhammad Nizar Jamaluddin berkata demikian semasa merasmikan Majlis Penyampaian Dermasiswa kepada 55 orang pertama yang terpilih di sini Sabtu 26 Julai.

Turut hadir di majlis itu, Pengerusi Yayasan Perak, Roslan Shahrom; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Dr. Abdul. Rahman Hashim; Exco pengajian Tinggi, Thomas Su; Ahli-Ahli Exco Kerajaan Perak; Adun Titi Serong Drs Khalil Idham Lim; Pengurus Besar Yayasan Perak, Jamil Mat Kasa; Ketua Sektor Pembangunan dan Kemanusiaan Jabatan Pelajaran Perak, Mohd Idris Ramli, dan Ahli Lembaga Pengarah Yayasan Perak.

Mengulas lanjut, Mohammad Nizar berkata, yayasan akan bertindak adil dalam menyalurkan bantuan tersebut tanpa mengira ideologi politik dan kaum.

Yayasan katanya tidak memilih kasih dan bantuan ini diberikan sebagai penghormatan kepada mereka yang telah berjaya.

"RM2 juta ini adalah peruntukan dari belanjawan tambahan dari kerajaan yang baru kerana kita amat perihatin dengan permasalahan rakyat kesan dari kenaikan harga minyak," jelasnya./wann _

Admin : Semoga tiada penyelewengan peruntukan hanya diserahkan kepada kroni.InsyaAlah. Tahniah buat kerajaan negeri Perak. Kerajaaan "kami" dok kaji lagi.
 

blogger templates | Make Money Online