Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Pertemuan PAS Terengganu dan Ahmad Said, 15 Julai

Suhaimi Taib Thu
Jul 10, 08
2:50:17 pm MYT

Menteri Besar Terengganu Dato' Ahmad Said, nampaknya bersedia menerima kunjungan anggota Dewan Harian PAS negeri itu bagi membincangkan isu royalti petroleum dan gas yang dikembalikan semula ke negeri itu baru-baru ini. -->
Serentak itu PAS negeri menyambut baik usaha berkenaan yang dijangka akan diadakan 15 Julai ini, lapor Buletin Online.
Bagaimanapun tiada laporan mengenai tempat pertemuan itu diadakan.
Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Mustafa Ali berkata tujuan PAS mengajak kerajaan negeri Terengganu 'duduk semeja' dan berbincang adalah kerana PAS menganggap pimpinan kerajaan negeri khususnya Menteri Besar, setaraf dengan pimpinan PAS.
Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri itu, Haji Yahaya Ali pula berkata, parti itu menyambut baik 'respons' Dato' Ahmad dan sikap terbuka untuk duduk semeja membincangkan isu tersebut demi kebaikan rakyat negeri berkenaan.
Justeru beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada Menteri Besar itu atas kesudiannya menemui pemimpin PAS negeri berkenaan.
Sebelum itu Dato' Ahmad mengakui beliau bersedia menemui pemimpin PAS Terengganu untuk tujuan murni itu.
"Kita akan adakan pertemuan dengan Dewan Harian PAS dan perbincangan demi kepentingan rakyat, Kita akan jelaskan untuk kebaikan bersama dalam keadaan kegawatan ekonomi sekarang,
"Pertemuan itu antara Dewan Harian PAS dengan Menteri Besar dan bukan antara parti PAS dengan Umno...tidaklah," Dato' Ahmad Said berkata kepada media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman, semalam.
Beliau berkata pertemuan tersebut dijangkakan akan diadakan pada 15 Julai ini antara Dewan Harian Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) dengan Menteri Besar Terengganu.
Keputusan Ahmad mengejutkan kerana sebelum ini, beliau pernah menolak tawaran PAS Terengganu untuk bersama 'duduk semeja' dan berbincang dengan kerajaan negeri Terengganu berkaitan perkembangan semasa yang berlaku sekarang.
Ketika itu Ahmad bukan sahaja menolak tawaran ikhlas pemimpin PAS Terengganu, bahkan menuduh PAS cuba bermain politik.
Bahkan Ahmad Said seolah-olah memperkecil-kecilkan saranan yang dikemukakan oleh PAS bagi menyelesaikan masalah kenaikan harga minyak dan tekanan yang sedang dialami oleh rakyat sekarang.
Persoalan timbul ialah sejauh mana keberkesanan pertemaun itu belum dipastikan lagi khususnya untuk melihat royalti itu dimanfaatkan kepada rakyat tanpa mengira kaum dan parti.
Sikap kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini agak bias dalam pembahagian kekayaan negeri cukup jelas apabila rakyat yang menyokong pembangkang agak terpinggir untuk mengecapi hasil tersebut.
Dengan sikap terbuka sedemikian rupa soal meminggirkan pihak pembangkang dalam apa jua pengagihan kekayaan negeri tidak lagi menjadi masalah utama.
Yang penting ketelusan dan keadilan perlu mewarnai semua kepentingan rakyat termasuk dalam soal pemerolehan kontrak kerajaan dan peluang-peluang perniagaan terbuka luas kepada rakyat negeri itu tanpa mengira parti.
Jika ada lagi benteng (wall) ini, selepas pertemuan tersebut, sudah pasti ia tidak mencapai matlamat yang dikehendaki.
Konsep tender terbuka dengan mengikut terma dan kondisi yang ditetapkan adalah satu konsep yang telus tanpa ditokok tambah dengan syarat yang tidak dinyatakan secara tersurat termasuk perlu meminta kelulusan wakil rakyat BN atau tertentu terlebih dahulu, barulah permohonan tersebut boleh dibuat.
Ataupun latar belakang parti pemohon perlu diketahui terlebih dahulu oleh Exco Kerajaan berkenaan untuk meluluskan projek. Jika diketahui pemohon ternyata penyokong pembangkang, bukan berdasarkan kelayakan dan pengalaman dan rekod kerjanya, permohonan tersebut ditolak mentah-mentah.
Ini satu lagi tindakan yang tidak memberi apa-apa erti walaupun rundingan diadakan di antara pihak-pihak terbabit beberapa kali.
Dasar kerajaan Terengganu perlulah benar-benar terbuka atau bukan kerana sebab-sebab politik tertentu pertemuan itu diadakan tetapi ianya ikhlas untuk kebaikan rakyat negeri itu seluruhnya.
Bagaimanapun pertemuan itu perlu disokong dan penghasilannya perlu diketahui umum jika untuk kepentingan umum dan mungkin ada sesuatu yang rahsia dibincangkan, terserah kepada kebijaksanaan pemimpin PAS dan Menteri Besar untuk memutuskan sesuatu yang bermakna untuk rakyat negeri itu.
Yang penting hak rakyat negeri Terengganu perlu dimanfaatkan untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum dan parti. - mns_

Admin : Teringat email yang diterima . MB yang sopan.
Cuti bersalin tiga bulan, Kedah kaji untuk laksanakannya

Bashir Ishak Thu
May 22, 08
6:28:57 am MYT

ALOR STAR, 22 Mei (Hrkh) - Bagi merealisasikan manifesto pilihan raya, Kerajaan negeri Kedah yang diterajui PAS sedang menjalankan kajian bagi melaksanakan cuti bersalin tiga bulan untuk kakitangan awam wanita yang bersalin. -->
Keputusan untuk pelaksanaannya akan dibuat setelah kajian tersebut selesai demikian jawapan pihak kerajaan terhadap soalan bertulis Dato' Syed Sobri Syed Hashim (BN-Kuala Nerang) pada sidang Dewan Undangan Negeri semalam.
Dalam soalannya, Syed Sobri bertanyakan tentang beberapa perkara yang dijanjikan oleh PAS dalam manifesto pilihan raya umum baru-baru ini.
Dalam soalannya itu, beliau turut menyebut sama ada manifesto tersebut adalah sekadar retorik politik, dakyah dan janji palsu bertujuan meraih undi semata-mata kerana menurutnya terdapat isu yang memperlihatkan kontradiksi antara janji manifesto dan kenyataan dasar semasa kerajaan negeri.
Selain soalan berkaitan cuti bersalin, beliau turut bertanya tentang pinjaman pembelian kenderaan tanpa faedah.
Dalam jawapan pihak kerajaan memberitahu, kakitangan kerajaan boleh memilih skim pinjaman untuk pembelian kenderaan mengikut Prinsip Al-Bai Bithaman Ajil' yang disediakan.
Begitu juga bagi soalan beliau yang mahu penjelasan bilakah tarikh dan kuatkuasa rasmi semua dasar-dasar yang dijanjikan dalam manifesto bertemakan "Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua", pihak kerajaan dalam jawapannya menjelaskan bahawa ianya akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat tanpa tarikh rasmi pelaksanaannya. - mks._

Admin : Dah lama dah nak dengaq, tapi bila ya ?
 

blogger templates | Make Money Online