Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Usah biarkan pahala Ramadan terelai di Bagan Pinang

M Faqih
Fri | Sep 18, 09 | 10:01:33 am MYT

ANALISIS
MALAM tadi beberapa jemaah masjid meluahkan perasaan di antara mereka. Hanya tinggal dua malam lagi solat tarawih dapat diadakan, ujar seorang daripada mereka. Katanya, selepas itu Ramadan akan pergi meninggal kita.

"Tahun hadapan belum tentu dapat bersolat tarawih lagi," ujarnya. Beberapa maklum lagi juga agak kusam wajahnya. Program tadarus yang mereka amalkan sejak malam pertama Ramadan lalu juga bakal berakhir.

Kumpulan tadarus juga bimbang program sama tidak dapat diikuti lagi tahun depan.

Inilah kebimbangan sempat dicatat di hujung Ramadan ini. Sedangkan di Bagan Pinang, Negeri Sembilan penduduk sudah berkira menanti durian runtuh menjelang 11 Oktober depan.

Umpan wang ringgit dan projek segera pastinya datang mencurah-curah.

Keinsafan dan berebut amal ketika Ramadan ini akan berlalu begitu sahaja.

Inilah yang menjadi perhitungan sesiapa sahaja yang bernaung di bawah payung politik sekular. Kehadiran Ramadan buat mereka sama sahaja seperti bulan-bulan lain.

Istilah puasa bagi golongan itu tidak lebih menahan lapar dan minum sahaja. Solat tarawih pun sudah memadai empat rakaat sahaja. Apa yang lebih menjadi perhitungan projek dan wang ringgit.

Maka bagi golongan ini, Umno menjadi lombong emas buat mereka. Buktinya baru setahun menang ketua pemuda bahagian, ada yang sudah bertukar Proton Waja kepada Mercedes SLK 230 Kompressor.

Ini bukan sekadar persepsi tetapi realiti yang muncul di mana-mana di bumi bernama Malaysia ini. Seorang sarjana di UKM, Jamaie Hamil menyebut nampaknya persepsi orang Melayu ialah Umno bukan sahaja wadah politik tetapi juga ?lombong emas?. Lantaran katanya Umno dijadikan sasaran untuk mencari kekayaan.

Lihatlah di mana-mana hari ini. Rumah siapa yang besar itu, kalau tidak milik ketua bahagian atau ketua pemuda Umno. Milik siapa kereta mewah ini, usah tanya lagi. Tentu pemiliknya berbaju kameja putih bergambar keris bersilang.

Sedangkan konsep nasionalisme ekonomi pada peringkat awal dilihat sebagai landasan dibentuk kerajaan untuk mencapai kebajikan, material, kuasa serta kedaulatan rakyat dan negara.

Penyertaan Umno dalam bidang perniagaan pada peringkat awal sebagai penggalak kepada kaum Melayu terbabit dalam bisnes. Sasarannya mencapai 30 peratus penyertaan Melayu dalam bidang korporat.

Ekoran itu tidak hairanlah lahir ramai korporat Melayu yang berjaya.

Bermula dari situlah Umno dilihat banyak pihak sebagai lubuk untuk mengautkan keuntungan peribadi.

Umno telah menggunakan sepenuhnya kuasa politik untuk mengembang sayap perniagaan. Seorang sarjana Edmund Rerence Gomez menulis Umno sebuah parti yang memperkayakan segelintir korporat Melayu.

Inilah kejayaan sebenar Umno. Keuntungan hanya bersifat peribadi. Bukan lagi untuk dikongsi bersama masyarakat.

Anda tentunya masih ingat pakej penyelamat yang menggunakan dana negara bagi mengurangkan bebanan ditanggung Mirzan Mahathir apabila Konsortium Perkapalan miliknya ranap.

Sebanyak RM2 bilion dikatakan disuntik kerajaan ketika bapanya Tun Dr Mahathir sebagai ketua eksekutif pentadbiran Malaysia.

Laporan demi laporan menjelaskan salah urus dana kerajaan di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) didedahkan, namun ia berlalu begitu sahaja.

Maka apakah 13,664 pemilih berdaftar di Bagan Pinang mahu membiarkan dana milik negara terus bocor di tengah jalan. Atau hanya untuk menyelamatkan orang yang dekat dengan ketua eksekutif sahaja.

Sedangkan rakyat di Bagan Pinang dibiarkan dengan rumah yang bocor ketika hujan, ditembusi sinar matahari semasa panas. Ramai lagi rakyat di tempat lain yang rumah berdinding kayu berlumut dan beratap zink berkarat.

Ini perlu difikir serius penduduk Bagan Pinang. Usahlah mereka mengikut jejak langkah pengundi di Manek Urai yang seakan hilang pendoman ketika dihulur banyak not kelabu menjelang 14 Julai lalu.

Maruah perlu dijaga. Perjuangan sebenar penduduk di Bagan Pinang kini terpikul di bahu 11,060 pengundi awam. Tanggungjawab mereka amat besar.

Menjelang tarikh membuang undi 11 Oktober ini mereka perlu khatam sifir politik. Sama seperti menghabiskan satu juzuk al Quran ketika Ramadan sekarang.

Pakatan Rakyat tidak meletak impian tinggi kepada 4,604 lagi pengundi yang berstatus pemilih pos. Biar pun ada jaminan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan wakil parti bertanding masuk ke kem pada hari mengundi, namun peraturan itu hanya cantik di atas kertas.

Pengalaman petugas PAS di Dun Kok Lanas, Kelantan yang mempunyai lebih 2,000 pengundi pos seharusnya menjadi pengajaran.

Petugas PAS di Dun berkenaan, Abdul Manaf Abdullah berkata, wakil calon PAS tidak dibenarkan masuk ke dalam kem atas alasan keselamatan.

"Biar pun SPR memberi peluang, namun ia tidak berlaku sebagaimana diharap," katanya di sini.

Rakannya Ibrahim Mamat yang juga bekas anggota jawatankuasa Umno Kubang Kerian berkata, banyak perkara yang mencurigakan berlaku ketika hari pengundian di dalam kem.

Beliau mendakwa beberapa anggota tentera yang bertugas di luar kem memberitahu ada pihak lain mengundi bagi pihaknya.

Lebih mencurigakan lagi katanya mengapa isteri anggota tentera juga dimasukkan dalam senarai daftar undi pos.

Calon PAS di Dun Kok Lanas pada pilihan raya umum lalu, Datuk Ahmad Rusli Ibrahim.

Bagan Pinang mempunyai pemilih pos ketiga terbesar di negara ini selepas Wangsa Maju dan Lumut. Berdasar kepada senario itu hanya pengundi awam mampu menyelamatkan maruah negara.

Usaha pemulihan salah urus negara tidak akan berjaya selagi akronim BN masih memiliki kuasa. Maka jalan pintas rentapkan kuasa itu. Kali ini tugas pengundi Bagan Pinang pula._mna_

Turki tingkat usaha bina pengaruh serantau

Haris Zalkapli
Fri | Sep 18, 09 | 9:30:23 am MYT

ANALISIS: Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki yang popular meningkatkan lagi popularitinya apabila bertindak berkonfrontasi dengan Shimon Peres, presiden Israel, dalam satu majlis dialog di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland Januari lalu.

Walaupun tindakan itu dilihat mempunyai kaitan dengan kempen pilihan raya tempatan yang bakal berlangsung tidak lama selepas itu, imej Recep meningkat dalam kalangan negara Islam.

Ketika itu, dunia Islam baharu sahaja menyaksikan wilayah Gaza diserang dengan kejam oleh tentera Zionis, tanpa mendapat pembelaan sewajarnya oleh masyarakat antarabangsa dan dunia Islam sendiri.

Turki yang sedang meningkat kedudukannya sebagai kuasa berpengaruh serantau dan dunia menerima nilai tambahan melalui apa yang dilihat sebagai keberanian untuk bertindak secara bebas di peringkat antarabangsa.

Tindakan Recep itu membawa simbol yang terang berhubung isu Palestin yang merupakan isu sentral dalam politik dunia Islam, dan beliau terus diraikan di Turki dan seluruh dunia Islam sebagai wira.

Tindakan itu bukan sesuatu yang rambang dan berakhir di Davos, tetapi memberi signifikan besar kepada usaha Turki untuk mengambil peranan sebagai kuasa diplomasi serantau di rantau Asia Barat.

Pada 12 dan 13 September lalu, Menteri Luar Turki Ahmet Davutoglu melawat Tehran dalam usaha terbaharu Turki untuk membina pengaruh dalam diplomasi di Asia Barat.

Ankara mahu menjadi orang tengah dalam rundingan negara-negara Barat dengan Iran berhubung isu nuklear yang terus menjadi titik pertembungan Iran dengan Barat terutama Amerika Syarikat.

Lawatan menteri luar Turki itu memperlihatkan keseriusan kedua-dua pihak dan potensi dengan pemimpin-pemimpin tertinggi Iran ditemui Ahmet, termasuk Presiden Mahmoud Ahmadinejad, Menteri Luar Manouchehr Mottaki, Speaker Parlimen Ali Larijani dan ketua perunding nuklear Iran, Saeed Jalili.

Pertemuan peringkat tinggi itu menunjukkan kepentingan besar usaha ini kepada kedua-dua pihak, iaitu Iran yang mahu memperlihatkan sokongan pihak ketiga yang berpengaruh terhadap program nuklearnya dan Turki yang sedang meningkatkan peranan sebagai jambatan antara Timur dan Barat dari semua sudut.

Turki mahu mengambil peranan diplomasi untuk meningkatkan prestij di peringkat antarabangsa, yang boleh membantunya dalam hubungan dengan dunia Barat, terutama hubungan dengan Kesatuan Eropah yang kompleks dan juga dalam dunia Islam yang dikuasai negara-negara Arab seperti Arab Saudi dan Mesir melalui Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Liga Arab.

Turki telahpun berperanan dalam rundingan melibatkan Syria, Iraq dan Israel dan kini meletakkan Iran sebagai matlamat seterusnya.

Kerana peranan besar yang inngin digalas ini, Turki meningkatkan usaha memulihkan hubungan dengan etnik Kurdis dalam negaranya dengan cuba berdamai dengan kumpulan pemberontak Kurdis dan dengan Armenia, yang telah menunjukkan hasil positif sejak beberapa minggu lalu.

Turki berhati-hati dalam melaksanakan usaha ini kerana perlu mengimbangi keperluan mengekalkan kerjasama dengan AS dan Israel dengan keperluan mendapat kepercayaan Tehran.

Iran dilihat menggunakan pertemuan dengan Turki untuk memperlihatkan ia menerima sokongan dan mendapatkan sokongan Turki yang sedang berada dalam Majlis Keselamatan PBB sebagai ahli tidak tetap.

Kedua-dua pihak juga sangat menyedari potensi ekonomi yang boleh ditingkatkan, memandangkan kedua-dua Turki dan Iran saling memerlukan terutama dalam perdagangan tenaga, walaupun terus bersaing dalam mengukuhkan pengaruh dalam kalangan negara Islam rantau Asia Barat dan Tengah.

Pada masa sama, sempadan yang dikongsi Turki dan Iran juga bermakna pemberontakan Kurdis dihadapi kedua-dua negara. Hal ini juga menjadi satu kepentingan yang boleh membuka ruang untuk bekerjasama.

Ankara dan Tehran berkongsi satu kepentingan yang berpotensi menggerakkan kerjasama, iaitu kepentingan perdagangan gas yang mampu meningkatkan pengaruh kedua-dua negara.

Turki sentiasa berusaha meningkatkan peranannya sebagai hab bekalan gas dan minyak kepada Eropah, kedudukan yang membantu Turki dalam hubungannya dengan Eropah dan AS.

Turki kini termasuk dalam perancangan pembinaan saluran tenaga ke Eropah yang dikritik sesetengah pihak sebagai menyediakan saluran gas sebelum mendapat kepastian bekalan.

Iran berpotensi menjadi salah satu pembekal gas untuk saluran yang dirancang membekalkan gas kepada Turki dan Eropah itu, projek yang disokong AS dan Eropah sebagai pelan mengurangkan pengaruh Rusia dengan mengelak daripada melalui wilayah negara itu.

Iran memerlukan pelaburan untuk merealisasikan potensi simpanan tenaganya manakala Turki memerlukan pengaruh sebagai negara kritikal dalam strategi keselamatan tenaga Eropah.

Walau bagaimanapun, potensi ini tertakluk kepada pertimbangan politik lain, termasuk sokongan daripada AS yang masih meneruskan dasar meminggirkan Iran tambahan pula, peningkatan pengaruh Turki dan Iran yang mendadak tidak selari dengan kepentingan AS dan Eropah.

Berakhirnya peminggiran terhadap Turki boleh mendatangkan manfaat kepada Turki sebagai hab bekalan tenaga, dan peranan Ankara dalam mencapai kejayaan itu akan membolehkannya mendapat kepercayaan Tehran.

Walaupun agenda itu agak masih jauh berbanding isu rundingan Barat dengan Iran, langkah itu sudahpun dimulakan dengan lawatan menteri luar Turki itu ke Tehran.

Turki kini berada dalam kedudukan paling bersedia untuk mengambil peranan dalam diplomasi serantau di Asia Barat. Populariti Turki di bawah pimpinan Presiden Recep dan AKP di peringkat global memberi modal untuk Turki meneruskan agenda yang berpotensi meningkatkan lagi pengaruhnya.

Sejauh mana kejayaannya dalam hal ini akan bergantung kepada kemampuannya mengimbangi perbezaan-perbezaan kuasa-kuasa terbabit. - mks._

Bagan Pinang: 59.6% mahu Isa Samad calon BN

Nazri Abdullah
Fri | Sep 18, 09 | 10:50:37 am MYT

SHAH ALAM, 18 Sept: Menjelang pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang 11 Oktober depan. Kaji selidik awal sebuah firma penyelidikan bebas, Ilham Centre mendapati pengundi di DUN berkenaan setuju mantan Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad dipilih sebagai calon BN.

Rata- rata responden berpendapat, legasi Isa perlu diberi tempat semula kerana lebih memberi keuntungan kepada mereka berbanding Menteri Besar sekarang Datuk Seri Mohamad Hassan.

Biarpun peratusan itu agak besar, namun responden masih meletakkan kerisauan terhadap Isa.

Ini kerana Isa pernah dikaitkan dengan pelbagai skandal penyalahgunaan kuasa khususnya isu rasuah pada pemilihan UMNO empat tahun lalu, isu kronisme dikalangan ahli keluarga dan ahli parti di sekitar Port Dickson khususnya di kawasan Si Rusa, Teluk Kemang dan Bagan Pinang sehingga membawa kepada masalah dalaman parti yang meruncing.

Kajian juga menunjukkan 48.5 peratus meletakkan faktor calon lebih penting berbanding 41.8 peratus kekuatan perti untuk menang pilihanraya itu. Manakala 8.1 peratus yang lain tidak pasti.

Selain itu kajian itu juga mendapati Umno sukar untuk menang dengan majoriti besar kerana berdepan pengundi muda luar kawasan yang dilihat lebih bermaklumat.

45.9 peratus dari pengundi muda yang ditemui yakin undi Umno BN tidak banyak di saluran 4 dan 5. Manakala 32.3 peratus pula yakin rekod prestasi wakil rakyat BN lalu bukan sahaya tidak boleh mambantu namun memberi beban kepada kemenangan BN itu sendiri.

Pada kajian itu juga, 57.2 peratus pengundi menjangkakan Pakatan Rakyat diwakili PAS akan bertandingmelawan BN. Manakala hanya 32.8 peratus meletakkan harapan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk bertanding biarpun Parlimen Teluk Kemang milik parti itu.

Dalam temubual mereka sepanjang kajian bermula 15 hingga 16 September lalu itu mendapati sebanyak 34.8 peratus bersetuju untuk menyatakan bahawa UMNO adalah parti yang bersifat perkauman, hanya 32.8 peratus responden tidak bersetuju dengan kenyataan itu manakala 32.3 peratus memberikan respon tidak pasti.

Selain perkauman, 52.0 peratus bersetuju bahawa UMNO-BN adalah parti rasuah dan sering terlibat dengan skandal moral yang memungkinkan akan terjejasnya sokongan pengundi muda.

Manakala hanya 22.2 peratus menyatakan tidak setuju yang kebanyakkan mereka merupakn pengundi di saluran 1 dan 2 yang juga merupakan penyokong tegar kepada UMNO-BN.

Berkenaan undi pos pula, 47.0 peratus responden bersetuju BN sangat bergantung kepada undi Pos untuk menang, 11.1 tidak bersetuju manakala 41.9 tidak pasti.

Kebanyakan anggota tentera yang ditemubual beranggapan bahawa sistem undi POS sekarang adalah tidak telus dan diguna bagi memberi kelebihan kepada BN.

Kesimpulan kajian tersebut menunjukkan Barisan Nasional (BN) menghadapi saingan yang sukar dan sengit untuk terus memenangi kerusi N31 ini sekiranya PAS hadir dengan semangat dan kerjasama yang padu bersama dengan rakan-rakan Pakatan Rakyat (PR).

Kesemua kajian tersebut dijalankan secara temubual disamping pemerhatian terus dan penglibatan di lapangan.

Pecahan responden pula adalah 53.0 peratus pengundi Melayu, 30.8 peratus Cina dan 12.1 peratus adalah India.

Respondan juga dipilih berdasarkan komposisi kaum dan lokaliti Unit Peti Undi (UPU) mengikut satu satu saluran.

Kajian melibatkan responden di kawasan bandar dan luar bandar di 8 buah UPU iaitu Ladang Atherton, Pekan Siliau, Ladang Bradwall, Sua Betong, Taman Eastern, Kampung Bagan Pinang, Si Rusa dan Teluk Kemang). _
 

blogger templates | Make Money Online