Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Siri Tarbiyah 13

TAKUT KEPADA ALLAH

MUQADDIMAH

Firman Allah SWT ( Yang Bermaksud);

Mengapa kamu tidak memerangi suatu kaum yang telah mencabuli sumpah janji mereka, dan mereka pula telah berazam hendak mengusir Rasulullah, dan merekalah juga yang mula-mula memerangi kamu? Tidak patut kamu takut kepada mereka (sehingga kamu tidak mahu memerangi mereka) kerana Allah jualah yang berhak kamu takuti (melanggar perintah-Nya), jika betul kamu orang-orang yang beriman? Perangilah mereka, nescaya Allah akan menyeksa mereka dengan (perantaraan) tangan kamu, dan Allah akan menghinakan mereka serta menolong kamu menewaskan mereka, dan ia akan memuaskan hati orang-orang yang beriman. Dan ia juga akan menghapuskan kemarahan hati orang-orang yang beriman itu, dan Allah akan menerima taubat orang-orang yang dikehendaki-Nya; dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (At-Taubah: 13-15)

Ayat ini memberi satu penegasan terhadap perintah memerangi golongan musyrikin yang telah membatalkan perjanjian dengan Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman. Penegasan yang keras ini bertitik tolak daripada tiga sebab;

Pertama; Sebab mereka membatalkan perjanjian. Menurut Ibnu Abbas RA; ayat ini diturunkan terhadap golongan kuffar Makkah yang telah membatalkan perjanjian mereka dengan Rasulullah dan golongan muslimin selepas peristiwa Hudaibiyah. Golongan kuffar Makkah ini telah membantu Bani Bakr memerangi Bani Khuza’ah (sekutu Rasulullah di Madinah). Ayat ini menjadi dalil bahawa memerangi golongan kafir yang membatalkan perjanjian itu adalah lebih utama daripada memerangi golongan kafir yang lainnya.

Kedua; Mereka berusaha mengeluarkan Rasulullah SAW dari Makkah. Firman Allah SWT;

Maksudnya;

Dan ingatlah (Wahai Muhammad), ketika orang-orang kafir musyrik (Makkah) menjalankan tipu daya terhadapmu untuk menahanmu, atau membunuhmu, atau mengusirmu, mereka menjalankan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya (mereka), kerana Allah sebaik-baik yang menggagalkan tipu daya. (Al-Anfal:30)

Ketiga: Mereka yang terlebih dahulu memulakan peperangan. Iaitu merekalah yang terlebih dahulu memerangi golongan beriman di dalam perang Badar. Begitu juga peperangan Uhud dan Khandak, juga dimulai oleh golongan Musyrikin.

HANYA ALLAH BERHAK DITAKUTI

Dalam perjuangan, takut kepada kekuatan musuh adalah amat tercela. Walau seberapa hebat perancangan dan perencanaan yang diatur oleh musuh-musuh Islam, gentar terhadap ancaman dan kekuatan musuh tidak wajar ada dalam jiwa dan sanubari para pejuang Islam. Di dalam perjuangan hanya yang layak ditakuti oleh para pejuangnya hanyalah Allah SWT yang memiliki kekuasaan yang hakiki, yang hanya di tangan-Nya segala mudharat dan manfaat. Di dalam ayat ini, memberi kita suatu kefahaman bahawa seorang mukmin yang takut kepada Allah akan menjadi seorang yang paling berani dan tidak gentar di medan perjuangan.

HATI YANG TAKUT KEPADA ALLAH

Rasa takut kepada Allah hanya akan timbul daripada hati yang paling baik. Hati yang paling baik ialah hati yang paling suci, paling kuat dan paling lembut. Untuk itu melakukan pengislahan hati ialah suatu kewajipan bagi seorang mujahid di medan perjuangan. Justeru bantuan Allah kepada para pejuangnya hanya akan datang setelah hati mereka telah layak untuk dipandang oleh-Nya. Sabda Rasulullah SAW:

إن الله لا ينظر إلى صوركم و أعمالكم وإنما ينظر إلى قلوبكم ونياتكم- رواه مسلم

Maksudnya;

Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan amalan kamu, hanyasanya Ia melihat kepada hati dan niat kamu. ( Hadis diriwayatkan oleh Muslim)


AWAS TERHADAP HATI YANG KERAS DAN LALAI

Hati yang keras ialah hati yang tidak terkesan dengan tazkirah dan peringatan, tidak terasa tersentuh ketika diperingatkan tentang mati, segala janji Allah dan hari akhirat. Sabda Nabi SAW;

من الشقاء أربع : قسوة القلب, وجمود العين , والحرص وطول الأمل-رواه البزار

Maksudnya;

Alamat celaka itu empat perkara; hati yang keras, mata yang tidak mampu menangis, haloba terhadap dunia dan panjang angan-angan. (Hadis diriwayatkan oleh Al-Bazzar)

Sementara hati yang lalai pula ialah hati yang tidak pernah tersedar apabila datang peringatan daripada Allah. Segala bentuk peringatan daripada Allah tidak pernah diendahkannya oleh sebab terlalu lalainya ia dengan kemewahan dunia dan belaian hawa nafsunya. Allah SWT telah memperingatkan kita melalui firman-Nya;

Maksudnya;

Dan janganlah Engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran, serta ia menurut hawa nafsunya, dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran.
(Al-Kahfi:28)

MENANGIS KERANA TAKUT KEPADA ALLAH

Menangis kerana takut kepada Allah adalah tanda atau alamat seseorang memiliki hati yang lembut dan khusyuk. Hal ini dipuji oleh Allah seperti firman-Nya;

Maksudnya;

Apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat (Allah) Ar-Rahman, mereka segera sujud serta menangis. ( Maryam’:58)

Firman-Nya lagi;

Dan mereka segera tunduk sujud itu sambil menangis, sedang Al-Quran menambahkan mereka khusyuk. ( Al-Isra’:109)

Justeru itu, berusaha untuk memiliki hati yang lembut dan mampu menangis adalah suatu agenda yang wajar diwacanakan di dalam saf mujahid di dalam apa jua medan, siasah atau medan pertempuran. Sejarah telah menjadi saksi bagaimana golongan mujahidin yang terdahulu telah mendapat pertolongan dan bantuan daripada Allah setelah mereka hidup di dalam reality ini. Sesungguhnya musuh-musuh Islam, di dalam apa pun namanya medan dan reality pertarungan, musuh tidak pernah ada perasaan kasihan belas terhadap kita. Di dalam kotak pemikiran mereka hanya ada satu focus, iaitu membelasah dan menghancurkan kita sehancur-hancurnya. Bala tentera dan kekuatan mereka jauh melebihi kita beribu kali ganda. Tanpa kekuatan hati yang hanya ada perasaan takut kepada Allah, dan tidak takut kepada selain-Nya, sukar kita berhadapan dengan suasana yang sebegitu hebat dan mencabar itu.


REALITI DI MEDAN

Seperti yang selalu ditegaskan, di dalam medan perjuangan, kita akan berhadapan dengan berbagai-bagai mehnah dan tribulasi. Dan sesungguhnya di dalam diari perjuangan tiada istillah masalah yang merumitkan, ujian yang melemahkan, dugaan yang menyusahkan. Bahkan itu semua dijadikan batu loncatan untuk kita bangun lebih hebat. Lihatlah para pejuang yang terdahulu bagaimana mereka berhadapan dengan dugaan. Cuma sesekali air mata merembasi menerjah pipi, lambang kekerdilan kudrat hamba. Berdepan dengan "belaian" Pencipta yang Maha Berkuasa, sebagai tanda ingatan-Nya. Lihatlah betapa mereka tabah dan thabat dalam perjuangan

Kata nista dan cerca maki adalah lumrah orang dalam perjuangan. Para Nabi dan Rasul terdahulu telah menerima tentangan yang sama, malah apa yang ditempuh oleh mereka jauh lebih dahsyat lagi. Apabila kita renungi, segala mehnah dan tribulasi ini, sebenarnya ia menjadi kayu pengukur terhadap kekuatan iman kita. Perkara ini telahpun dinyatakan Allah dalam firman-Nya; :
Maksudnya;
Alif, Laam, Miim. Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya tentang orang-orang yang berdusta.
(Al-Ankabut:1-3)

PENUTUP

Oleh itu, jelas di sini bahawa pengakuan iman itu sendiri memerlukan pembuktian. Secara analoginya kita andaikan seorang mekanik kereta tidak akan dikira pandai membaiki kereta sekiranya dia tidak diuji dengan teknik sebenar membaiki sebuah kereta. Maknanya, untuk membuktikan dia ialah seorang mekanik dia perlu mencari kereta yang rosak untuk dibaiki. Jelas juga di sini, untuk membuktikan keimanan kita kepada Allah s.w.t. kita perlu berjihad di jalan-Nya dalam semua bentuk jihad yang diperakui oleh Islam. Hal ini kerana “Jalan syurga dibentang dengan kesusahan manakala jalan neraka dibentang dengan syahwat.” syahwat.”Sesungguhnya kita wajar meneladani tokoh-tokoh Islam yang terdahulu. Kebanyakan mereka menerima ujian yang sangat berat seperti mana yang dihadapi oleh para sahabat dan tokoh perjuangan Islam sepanjang zaman. Cukup dengan sejarah mereka menjadi peniup semangat di dalam diri kita untuk menghancurkan toghut di abad ini. Cukup dengan membaca sejarah mereka dapat meniupkan semangat juang yang berkobar-kobar di dalam diri kita untuk berjihad di jalan Allah SWT. Oleh itu, marilah bersama kita berganding bahu, bersatu tenaga berjuang menegakkan syariat Islam di atas muka bumi Allah ini. Allahu Akbar!!!

Sumber : http://tarbiyahdppnk.blogspot.com/

SENARAI BARISAN EXCO KERAJAAN NEGERI KEDAH MULAI 3 MAC 2009

SENARAI BARISAN EXCO KERAJAAN NEGERI KEDAH MULAI 3 MAC 2009


1 . YAB. DATO’ SERI USTAZ HAJI AZIZAN BIN ABDUL RAZAK
Pengerusi J/Kuasa Perancang Ekonomi Negeri, Perancang Negeri, Hal Ehwal Tanah, Hasil Bumi & Sumber Asli, Majlis Tindakan Negeri, Kewangan, Syarikat Milik Kerajaan


2. YB. DATO’ IR. HAJI PHAHROLRAZI BIN HAJI ZAWAWI
Pengerusi J/Kuasa Perumahan & Kerajaan Tempatan, Pemb. Luar Bandar & Basmi Kemiskinan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga


3. YB. DATO’ HAJI MOHAMED TAULAN BIN MAT RASUL
Pengerusi J/Kuasa Agama, Pelajaran dan Koperasi


4. YB. DATO’ HAJI AMIRUDDIN BIN HAJI HAMZAH
Pengerusi J/Kuasa Industri & pelaburan, Pertanian & Industri Asas Tani, Bioteknologi dan Penerangan


5. YB. MOHAMAD RADZHI BIN SALLEH
Pengerusi J/Kuasa Pelancongan, Pembangunan Masyarakat serta Sumber Tenaga Manusia


6. YB. DR. HAJI HAMDAN BIN MOHAMED KHALIB
Pengerusi J/Kuasa Belia & Sukan, Kesenian, Warisan, Kebudayaan


7. YB. USTAZAH HJH SITI AISHAH BIN HAJI GHAZALI
Pengerusi J/Kuasa Pembangunan Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan Masyarakat


8. YB. HAJI ABDULLAH BIN JUSOH
Pengerusi J/Kuasa Sains & Inovasi, Teknologi Maklumat ICT dan Komunikasi, Pembangunan Usahawan


9. YB. DR. ISMAIL BIN SALLEH
Pengerusi J/Kuasa Kesihatan, Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pembangunan Insan


10. YB. TAN WEI SHU
Pengerusi J/Kuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan
 

blogger templates | Make Money Online