Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Jumlah tebusan kepada lanun mesti didedahkan

Abdul Aziz Mustafa
Thu | Oct 02, 08 | 9:23:15 pm MYT

KUALA LUMPUR, 2 Okt (Hrkh) - Pengerusi Malaysian International Shipping Corporation (MISC), Tan Sri Mohd Hassan Merican diminta mendedahkan jumlah wang tebusan yang dibayar kepada lanun-lanun yang menahan kapal tangki MT Bunga Melati 2 dan MT Bunga Melati 5, kata Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar.

"Sebelum ini, Reuters melaporkan lanun-lanun itu menuntut AS$4.7 juta untuk membebaskan dua kapal MISC yang membawa kira-kira 80 anak kapal itu," katanya.

Wang yang digunakan itu adalah wang rakyat kerana saham MISC dipegang oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan wang rakyat, katanya lagi.

"Perlu dinyatakan dengan jelas siapakah yang menanggung bayaran wang tebusan itu? MISC sendiri atau pemegang saham terbesarnya Petronas? Jika bukan wang Petronas sekalipun, ia tetap memerlukan penjelasan kerana syarikat-syarikat awam milik rakyat mempunyai pegangan dalam MISC.

"Pihak kita tidak pernah dan tidak berniat untuk membantah pembayaran wang tebusan itu. Mungkin sudah tidak dapat difikirkan pilihan lain. Tetapi, kita mahu MISC bersikap telus," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Pada 29 Ogos lalu, MT Bunga Melati 5 bersama 41 anak kapal iaitu 36 rakyat Malaysia dan lima warga Filipina ditawan lanun di perairan Teluk Aden, dalam pelayaran dari Singapura ke Yanbu, Arab Saudi.

Sepuluh hari sebelum itu, MT Bunga Melati 2 yang membawa muatan minyak sawit bersama 39 anak kapal, termasuk 29 rakyat Malaysia yang sedang belayar menuju Rotterdam, Belanda dari Dumai, Sumatera, Indonesia turut ditawan lanun di perairan sama. Seorang daripada anak kapal warga Filipina terbunuh akibat terkena sebutir peluru tersasar.

Ketika ditanya mengenai jumlah wang tebusan yang dibayar kepada lanun-lanun itu, Mohd Hassan berkata: �Saya tidak mahu nyatakan jumlah itu. Apa yang penting rundingan berjaya dan anak kapal telahpun dibebaskan".

Mahfuz menolak pendapat dan keengganan Mohd Hassan yang juga Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas itu.

"Jika wang tersebut adalah wang kerajaan, ia tidak boleh dirahsiakan. Jika wang tersebut adalah wang MISC atau Petronas, ia juga tidak boleh dirahsiakan kerana ia melibatkan syarikat-syarikat awam milik rakyat.

"Kita tidak bantah pembayaran tebusan itu, yang kita minta hanya ketelusan kerana ia melibatkan kepentingan rakyat," katanya.

Beliau juga membangkitkan keprihatinan pelbagai pihak yang bimbang wang yang dinyatakan untuk membayar tebusan itu sebahagiannya disalurkan kepada pihak lain.

"Kita tidak boleh menuduh. Tetapi, hakikat bahawa pemilihan Umno akan berlansung dari bulan ini hingga ke ke peringkat tertinggi bulan Mac nanti mencetuskan pelbagai tuduhan dan spekulasi," katanya.

Sambil menolak pihaknya percaya dengan tuduhan-tuduhan itu, Mahfuz menekankan MISC perlu bersikap telus tentang jumlah wang tebusan yang dibayar kepada lanun-lanun itu untuk menamatkan pelbagai tuduhan dan spekulasi liar.

"Kita tak mahu dengar lagi tuduhan-tuduhan bahawa wang itu juga disalurkan kepada 'lanun-lanun' lain. Kita juga tak mahu rakyat terpaksa berkasar untuk menuntut maklumat yang sebenarnya," tegas beliau.

62 peratus pegangan daloam MISC dimiliki oleh Cartaban Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Petroliam Nasional Berhad (Strategic INV), 8.92 peratus Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), empat peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Skim Amanah Saham Bumiputera, 2.29 peratus Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), 1.65 peratus State Financial Secretary Sarawak, 1.18 peratus Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, 1.06 peratus Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), 1.03 peratus Valuecap Sdn Bhd, 0.97 peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd dan 0.96 peratus Lembaga Tabung Haji._
 

blogger templates | Make Money Online