Search Islamic Directory
Keyword:

JOM UBAH!!!

JOM UBAH!!!

UBAH SEKARANG

UBAH SEKARANG

Bekas pekerja Nikko tuntut RM7.2 juta

Mohd Sabri Said
Fri Jul 11, 08 10:59:59 am MYT

BUTTERWORTH, 11 Julai (Hrkh) - Pekerja kilang Nikko Electronic Bhd menuntut bekas majikan mereka membayar pampasan sebanyak RM7.2 juta di mahkamah Buruh, Butterworth pada 25 Julai ini kerana memberhentikan pekerja serta merta. -->
Demikian kata jurucakap pekerja berkenaan, Zahir Ismail ketika Harakahdaily menemu bualnya baru-baru ini.
Menurutnya lagi, walaupun pihak kerajaan negeri melalui Penang Invest telah mengadakan temuduga terbuka di Nation Gate baru-baru ini namun ramai yang kecewa kerana bidang kerja yang ditawarkan di kilang lain kebanyakanya melebihi had sijil yang mereka miliki .
"Semasa temu duga tersebut ramai yang merunggut kerana ditawarkan pekerjaan yang memerlukan diploma walaupun sebagai juruteknik tidak sebagaimana di Nikko dulu. Lagi
satu masalah yang mereka hadapi ialah kebanyakan kilang menolak pekerja yang berumur melebihi 35 tahun," terangnya.
Beliau begitu kecewa dengan kelembapan tindakan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di Pulau Pinang untuk membantu mangsa pembuangan pekerja seperti yang diperkatakan oleh pegawai Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) kawasan utara, V.Vijaya.
Baginya, apa yang paling penting ialah tawaran kerja mestilah setimpal dengan sijil yang dimiliki serta berdasarkan pengalaman yang ada.
Beliau juga menyokong saranan MTUC supaya Kerajaan Negeri segara masuk campur dengan memberikan RM1,000 satu keluarga untuk membiayai penghidupan mereka setelah dibuang kerja pada 30 Jun lalu menerusi sekeping surat bertarikh 28 Jun 2008 tanpa tanda tangan.
"Jika ada bantuan sebagaimana yang dinyatakan oleh MTUC itu amat bagus kerana kami berada dalam kehimpitan sekarang setelah dibuang kerja tambahan lagi terdapat 30 ibu tunggal dan 10 pasangan yang bekerja sekali," tegas beliau penuh harap.
Setakat berita ini ditulis baru 824 orang pekerja telah mengisi borang di pejabat buruh, Butterworth untuk menuntut pampasan daripada 963 orang pekerja di kilang berkenaan. - mns_

Admin : Dengaq kata kilang ini tiada kesatuan sekerja, betoi ka ? Kalau tiada,kenapa kerajaan Pusat/Negeri tidak menggalak pekerja berpersatuan ? Bagaimana masalah lain selain pemberhentian serta merta iaitu perlaksanaan sistem pekerja kontrak ? Dengaq cerita syarikat yang menawarkan pekerjaan secara kontrak suka menipu ? Di mana ? Di Kawasan Sungai Petani ada ka ? Ada bagi info.

Parlimen ditutup untuk tetamu,Nazri dakwa ada demonstrasi

Harakahdaily
Sat Jul 12, 08 7:12:09 pm MYT
KUALA LUMPUR, 12 Julai (Hrkh) -Kesemua anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat dinasihatkan supaya tidak membawa tetamu mereka ke kawasan Parlimen seperti yang dibenarkan sebelum ini pada persidangan Dewan Rakyat Isnin ini. -->
Menurut laporan Bernama, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata langkah keselamatan itu terpaksa diambil selepas beliau mendapat maklumat satu demonstrasi besar-besaran akan diadakan oleh pihak pembangkang sama ada di dalam ataupun di luar kawasan Parlimen, Isnin ini.
Ia ekoran tindakan Ketua Pembangkang Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail mengetuai 14 ahli Parlimen pembangkang mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kepada Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, yang akan memutuskan sama ada menerima atau menolak usul itu, Isnin ini.
"Saya difahamkan, sama ada usul ini akan diterima ataupun ditolak, saya telah mendapat maklumat satu demonstrasi besar-besaran akan dibuat sama ada di dalam atau di luar kawasan Parlimen, Isnin ini,"dakwanya.
Nazri berkata pihak polis akan membuat kawalan yang ketat dan hanya akan membenarkan ahli Parlimen sahaja masuk ke dalam kawasan Parlimen, demikian menurut laporan Bernama.
"Saya telahpun menghubungi Speaker memaklumkan tentang tindakan yang saya ambil ini, semata-mata untuk keselamatan ahli-ahli Parlimen dan juga kawasan Parlimen.
"Keselamatan Anggota-anggota Parlimen dan keselamatan kawasan Parlimen adalah diutamakan dan kita tidak mahu apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku dalam kawasan Parlimen," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan penduduk di Kampung Ngok, Beluru di Kuala Kangsar hari ini.
Ditanya sama ada pihak media yang membuat liputan akan turut terjejas dengan langkah keselamatan tersebut, Nazri berkata perkara itu adalah terpulang kepada pihak polis.
"Media, memanglah mereka bertugas. Jadi apa juga tindakan yang diambil oleh pihak polis itu terpulang kepada budi bicara mereka kerana akhirnya polis yang bertanggungjawab di atas keselamatan di kawasan itu," katanya.
Beliau berkata orang ramai juga tidak akan dibenarkan memasuki kawasan Parlimen pada Isnin ini kecuali mereka yang perlu hadir kerana bertugas.
Mohamed Nazri berkata sama ada langkah keselamatan tersebut akan dilaksanakan pada Isnin ini ataupun hari-hari berikutnya adalah bergantung kepada maklumat-maklumat yang diperolehi pihaknya mengenai perkara tersebut.
Ditanya sama ada langkah keselamatan itu berkemungkinan akan menyebabkan ahli Parlimen pembangkang memboikot sidang Dewan Rakyat Isnin ini, Mohamed Nazri berkata, "dia nak boikot, boikotlah... itu dia punya hal lah tapi saya nak bagi nasihat kepada mereka supaya jangan membawa lima orang tetamu itu kerana polis akan membuat kawalan ketat," katanya. - mks._

Admin : Pelik-pelik la lepas PRU 12 nie, awat tak tau...

TV3 lakukan 'jenayah media', sebar fitnah

M Khaleel Kas Sat
Jul 12, 08 8:15:56 am MYT

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Hrkh) -Tindakan dan keghairahan media perdana di negara ini dalam menyiarkan berita-berita yang boleh memgambarkan keburukan pemimpin kerajaan negeri yang diperintah selain daripada Barisan Nasional (BN) amatlah dikesali. -->
Menurut Presiden Teras, Azmi Abdul Hamid dalam proses untuk memenuhi agenda memburukkan lawan politik BN , media perdana sangat ketara cuba menggambarkan pemerintahan Pakatan Rakyat juga turut menyalahgunakan wang rakyat untuk berbelanja mewah.
"Dalam keghairahan untuk mencari apa sahaja isu yang boleh memgambarkan keburukan pemimpin kerajaan negeri yang diperintah selain BN , didapati media perdana nampaknya tidak berhati-hati dalam memilih bahan berita.
"TV3 baru-baru ini telah melakukan 'jenayah media' yang turut melakukan fitnah sedangkan hanya beberapa hari sebelumnya media tersebut telah memaparkan secara khusus isu fitnah yang dikaitkan dengan politik Malaysia.
"Untuk kali pertama TV3 menyiarkan slot khas lengkapkan dengan bacaan ayat-ayat Al Quran yang mendedahkan fitnah yang menjadi gejala politik di negara ini,"jelasnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily pagi ini.
Tambahnya lagi,"akan tetapi hal yang sama jugalah yang dilakukan bila sebuah klip gambar yang membayangkan MB Kedah dikatakan mengguna pesawat khas dalam suatu penerbangan baru-baru ini."
Katanya lagi, padahal yang sebenarnya seperti yang dilaporkan oleh Bernama , ia bukan seperti yang telah cuba digambarkan oleh TV3 dan ia dikatakan ialah sebuah penerbangan rombongan di raja Kedah untuk berlepas ke Brunei bagi mengundang Sultan Brunei hadir di sambutan jubli emas Sultan Kedah.
"Teras kesal kenapa budaya fitnah media ini diamalkan oleh TV3, bukankah dengan cara yang sangat gelojoh ini akan memburukkan lagi keadaan berpolitik di negara ini.
"Menfitnah dengan berita yang salah apatah lagi dengan membabitkan kelompok istana adalah gejala yang tidak dapat diterima oleh rakyat,"ujarnya yang kesal dengan kejadian tersebut.
Beliau juga menegaskan bahawa,ketelanjuran ini tidak boleh dibiarkan berlalu malah untuk tidak memangsakan pihak yang menjadi sasaran, permohonan maaf terbuka perlu dilakukan oleh media yang berkenaan.
"Teras mengesa TV3 jangan terlalu ghairah dengan menyertai dan terlibat dalam politik fitnah yang sering dituduh pihak lawan BN yang melakukannya.
"Pada pendapat Teras, amalan media yang tidak beretika dan tidak dikawal itulah yang menyebabkan budaya fitnah berleluasa di negara ini,"tegasnya. - mks. _

Admin : Cadangan - Lakukan kajian dan ambil tindakan mahkamah.
 

blogger templates | Make Money Online